DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

Av Anders Nygren och Mikael Eriksson

Lerviks brygga – dykning i Roslagen

Dykning från bryggor är sällan fel. Ångbåtsbryggor har ofta fördelen att de är förberedda med stegar, linor och annat bra att ha vid dykning för att underlätta i- och uppgång till/från vattnet. Nackdelen är att yrkestrafiken inte alltid är så road av dykare, vilket gör att maximal hänsyn skall tas när ni parkerar, sätter upp flaggor, sprider utrustning osv.
Parkering sker på bryggan på egen risk då det är parkeringsförbud. Avlastning kan dock ske om bilen sedan parkeras om på den mindre grusytan ca 50 meter via samma väg som ledde fram till bryggan.
Dykningen är bra både nattetid och dagtid här. Nattetid finns det massor med fisk, och dykningen då är lämplig för makrofotografering eller för att helt enkelt testa sin nya lampa. Dagtid kan man ge sig ut på större äventyr och besöka segelbåten ca 50 meter bort.
Nedan för bryggan på några meters djup ligger resterna av två bilar, numer två rostiga högar med hjul. Ganska skoj om man inte sett bilar under vattnet förut, men dessvärre inget för hardcore dykaren att ägna större intresse för. Följ istället linan som går längs botten (från den vänstra bilen nedanför bryggan när du kikar ut över vattnet). Efter ca 50 meters simning på djup mellan 5 och 10 meter kommer du till en segelbåt. Ofta ganska bra sikt, men se upp för den något dammiga botten utanför båten. Det är lätt att förstöra sikten med en oförsiktig fenspark. Båten ligger kölrätt med slagsida åt styrbord. Simma ett par varv, öva på vrakfoto och försök få parkamraten att lysa med lamapn genom någon hyttventil så blir bilderna lite mer spännande. Glöm inte att kika lite runt båten (på utsidan) då det finns en del skrot att hitta för den som gillar sånt.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser