DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Klevsudden - Västkusten 
Klevsudden - Västkusten 
Klevsudden - Västkusten 
Klevsudden - Västkusten 

Klevsudden

- Västkusten 

av Stefan Beskow

Ute på ön Kleven precis bredvid Smögen ligger detta trevliga landdyk. Det var tidigare Kon-tikis ”husrev” men efter flytten av dykcentret är platsen inte riktigt lika välbesökt längre. Hursomhelst är den väl värd ett besök. Dyket börjar i den lilla viken mellan flytbryggorna och berget. Inne i viken är det i princip alltid lugnt och det är grunt den första biten. Maxdjupet pendlar här mellan tre till fyra meter. Sommartid är det ganska gott om småfisk i den grunda viken och det kan vara ett bra ställe för fiskporträtt.

Du simmar därefter vidare ut i viken och efter ett tag kommer det en brant och det blir snabbt djupare. På våren ska du titta lite extra på alger och tareblad eftersom det är gott om nakensnäckor då. Branten övergår i ett stenröse där du kan hitta trollhummer och den vanliga hummern.

När du kommit ner till cirka 18 meter planar djupet ut och bottnen övergår till lera och snäckskal med diverse större stenar. Här kan du finna plattfisk och även vara ganska säker på att hitta eremitkräftor. Fortsätter du rakt ut över lerbottnen kan du så småningom komma ner till cirka 25 meters djup.

Bästa dyket är att simma åt höger när du kommit ned för branten. Topografin här består framförallt av branta klippor med sporadisk påväxt av sjöpung, dödmanshand och även en och annan havsnejlika. I skrevorna ser du ofta trollhummer och leopardfläckig smörbult men det finns mer som väntar på att bli upptäckt inne i skrevorna. Se till att du har med dig en ficklampa så att du har möjlighet att ta del av allt det intressanta marinlivet här. Intressantaste dykdjup är mellan 12-18 meter.

Att dyka vid Klevsudden är ett bra alternativ när det blåser eftersom det ligger så skyddat. Det är även en bra plats för nattdyk då det finns gott om marinliv att titta på och det är enkelt att komma i och upp ur vattnet.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta 

Vägbeskrivning Från E6, ta väg 171 och följ skyltarna mot Smögen. Väl i Smögen följ ”huvudvägen” ut mot Kleven. Följ vägen fram till viken och lasta ur där.

Bästa plats...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser