DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #51
Kustlexikon #51
Kustlexikon #51
Kustlexikon #51

Kustlexikon

#51

Av Rikard Godlund

Kvinnersta Norra - norr om Örebro

Kvinnersta Norra är ett utav två kalkbrott belägna i Kvinnersta utanför Örebro. Det andra kalkbrottet brukar populärt kallas Kvinnersta Södra. Om Kvinnersta Södra är ett kalkbrott som ofta också besöks av badgäster, så är Kvinnersta Norra ett kalkbrott mer bara för dykare.
Brottet är lite krångligt att ta sig ned i då väggarna runt brottet är höga. Den enda vägen ned och upp är via en stege från upp- och igångsplatsen i ena änden av brottet. Det finns också en ca 200 meter lång tunnel som går att simma in igenom men detta är inget att rekommendera för dykare utan teknisk dykutbildning och rätt utrustning. Att klättra ned och upp för stegen med dykutrustningen på är lite krångligt och för dykare med kamerautrustning är det att rekommendera att ha en hjälpreda som langar ned kameran när du har tagit dig ned i vattnet.

Nedanför stegen är det 18 meter djupt.
Det finns en del utrustning kvar sedan brytningarna i brottet och en del annat smått och gott som bildelar och cyklar. Det finns också lastbilstunnlar och rum som går att simma in i för den med rätt utbildning.
De flesta dykningarna i brottet brukar koncentreras runt platåerna på ca 18 meters djup efter brottets långsidor. Från 18 meters platåerna och upp till ytan är det i princip raka bergväggar bortsett från ett par ställen efter långsidorna samt i den bortre delen av brottet från stegen sett, där det finns mindre platåer på grundare djup. För dykare som nyss har gått sin första dykutbildning eller dykare som har problem med avvägningen är brottet inte att rekommendera. Det är lätt gjort att hamna djupare än planerat.
Efter norra långsidan på 18 meters djup finns öppningen till en av tunnlarna i brottet. Utanför tunneln flyter Wojna en replika av en sovjetisk atombomb. För den som inte är förvarnad blir första mötet med Wojna lite av en överraskning. Bomben liknar ett mindre tefat som flyter runt under vattnet.

Fridykarklubben Örebro Apnea har en flotte i brottet som används när klubben tränar fridykning. För de som satsar seriöst på sin fridykarträning finns goda möjligheter då brottet är riktigt djupt, ca 45 meter som djupast. Ned till 30 meter är sikten oftast riktigt bra. Djupare än 30 meter är dock sikten oftast betydligt sämre.
Kvinnersta Norra är en dykplats främst för dom som vill dyka djupt. Lämpligen kan Kvinnersta Norra kombineras med det närbelägna Kvinnersta Södra, som är lite grundare, för en hel dykdag. Det finns ett litet Cafe nära de båda kalkbrotten som kan besökas under ytintervallet.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser