DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #02

Text och bild: Magnus Lundgren

Syndens näste – Ransvik, Kullaberg

Ransvik är platsen där den svenska synden föddes. Redan kring sekelskiftet badade kvinnor och män tillsammans här. Kvinnorna bar baddräkt utan täckta armar och ben. Idag är Ransvik ett stadigt utflyktsmål för många människor, både över och under vattenytan. Ransvik är ett säkert kustdyk på Kullaberg och den dykplats ute på berget som är lättast att nå till fots. Ibland blir det väl mycket neopren i bukten.

Bukten är stor nog för en heldagsutfykt med två ordentliga dyk. Ett tips är att göra ett dyk på vänstersidan (öst) och ett dyk på högersidan (väst). Det finns en del stora stenblock på 5-10 meters djup mitt i bukten som är värda att kollas in. På båda sidorna är det mest intressant att dyka dels djupt och dels grunt. Kring de grunda delarna, 1-3 m djup, finns det väldigt mycket fisk och på de djupare delarna är vattnet saltare och man hittar fler arter.

Hela Öresund är som två hav som ligger ovanpå varandra. Toppdelen är ett sötare skikt medan det vatten som finns djupare ner är saltare vatten och det håller en stabilare temperatur. Här finns andra förutsättningar att leva vilket göra att vi ser fler arter och även s k västkustarter.

Dyker man långt ut ifrån kusten finns det många fina revlar att besöka. Här planar botten ut och en kompass behövs för att enkelt navigera tillbaka till land. Ute på den djupare botten, 13-15 m djup, finns även gamla järnstrukturer, ankare och vajrar. Där ute hittar man de bästa motiven att fotografera, tycker jag.

Sommar och höst finns det enormt mycket fisk i bukten och förutom det vanliga fiskutbudet ser man ofta tobisstim, mulle och multe. Ute på sanden vilar ofta en och annan sjökock, fjärsing och ganska mycket eremiter.

Ransvik är en av Kullens absoluta klassiker men blåser det sydlig vind så är den alternativa dykplatsen Ablahamn. Kör vidare på vägen ut mot fyren och parkera bilen på höger sida om vägen vid golfbanans klubbhus. Ablahamns dykplats ligger dock mycket längre ifrån sin parkering.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser