DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #03

Text och bild Anders Nygren och Mikael Eriksson

Dalarö – Stockholm

Dalarö är en plats med mycket historia. Redan under 1600-talet seglade skutor upp genom farlederna och sedan dess har sjöfart varit ett viktigt inslag för näringslivet kring Dalarö. Där det finns sjöfart finns det också vrak, vilket lett till att vrakdykningen generellt sett är riktigt bra i det här området. Tyvärr råder dykförbud på många av de äldre trävraken, vilka också oftast råkar vara de vrak man når från land. Vissa dykplatser har även fått dykförbud tackvare trevliga hotellägare som tröttnat på att ha dykare på farstubron varje helg. Detta innebär att man inte kan dyka från land var man vill. Är man osäker är det länsstyrelsen som har information, och det är alltid värt att fråga markägaren om det är okej.

Se även till att parkera på anvisade platser. Lapplisorna är flitiga och de sommarboende är rätt trötta på turister och dykare som parkerar som de känner för. Från Dalarö hamn kan man även ta diverse färjor till öarna utanför. Huvudskär är en av dessa som erbjuder bra dykning från land ute i havsbandet.

Det finns mycket att se under vattnet runt Dalarö, när man väl kommit ner under ytan. Det finns gott om bultar och tånglake att fotografera, och då särskilt runt stranden vid Dalarö folkhögskola. Strandlinjen är brant och det sluttar raskt ner till ca 20 meter. Här finns även en grynna en bit ut vilket gör att det känns lite som ett väggdyk. Man skall dock vara försiktig och kontrollera kompasskursen, för det är ofta lite strömt och klippkanterna gör att det kan vara svårnavigerat.
Sikten är oftast på topp och är sällan under 6-7 meter. Bottenförhållandena varierar mellan sand, lera och slam/dy så var noggrann med avvägningen om sikten skall behållas någon längre stund.

Dykningen här är bra under dygnets alla timmar. Dagtid letar man flaskor och kikar på diverse skrot (cyklar m.m.) och nattetid är det fisklivet som gäller.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser