DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #56
Kustlexikon #56
Kustlexikon #56
Kustlexikon #56

Kustlexikon

#56

Av Anders Nygren och Mikael Eriksson

Stora Vika – söder om Stockholm

Stora Vika är ett kalkbrott som är mycket lämpligt för nybörjare och erfarna dykare som behöver ett lätt dyk för att öva på färdigheter under vattnet eller bara test ny utrustning. Det är heller ingen nackdel att det är sötvatten – kort och gott ett avrostnings- och tvättdyk av högsta klass.

Platsen är som en stor sjö och igång sker vid vägen/rampen som går ner i vattnet. Parkering sker med fördel nere vid vattenbrynet. Dykning kostar 100:- per person och betalas på plats.

Dykarna.nu hade en dykdag här under 2007 och det finns massor med fina undervattensbilder att kika på på webben.
Dykdjupet är ganska ringa, och kan inte jämföras med t ex Vagnhärads kalkbrott där botten är på 42 m. Här är djupet futtiga 12 m, men vilken sikt det kan vara en solig vårdag!! Det känns som om man dyker på Island i kristallklart vatten.

På botten finns diverse skrot, precis som vanligt i ett kalkbrott även om det är relativt rent jämfört med många andra platser. Platsen är även perfekt för uw-scooter-träning. Enligt uppgift finns även linor utlagda för träningssyfte och kurs. Om du giller långa ytsimningar följer du med fördel den ena sidan tills luften är slut. Om du inte gillar ytsim, ta med scooter eller håll koll på luftförbrukningen, för det finns ingen båt som kommer och hämtar upp dig.

Glöm inte att ta med dig skräpet hem och parkera så att andra får plats. God utrymmen för grillning finns.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser