DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #09

Text och foto: Stefan Beskow

Jordfall – Suveräna nattdyk

Jordfall är ett av flera mycket intressanta landdyk i Gullmarsfjorden. Några av mina absolut bästa nattdyk i nordiska vatten har jag faktiskt haft precis här. Stället lämpar sig oftast väl för alla kategorier av dykare, endast vid riktigt dålig sikt kan platsen bli lite mer svårdykt. Man kan göra olika typer av dyk här men ett av de populäraste är att gå i vattnet till vänster om bryggan och sedan göra ett litet ytsim bort till klippan på vänster sida. Gör sedan nedstigningen med bergväggen som referens. Väl under ytan följer du sedan bergväggen ut och vänder tillbaka vid överenskommet flasktryck. Själva väggen är ganska rikt bevuxen med sjönejlikor, sjöpung och utgör en vacker syn. En ganska stor spricka löper horisontellt längs med väggen på ca 10-14 meters djup. Ta god tid på dig att utforska denna spricka, här kan du nämligen hitta mängder med trollhummer och med lite tur även den skygga tång­snärtan samt andra fiskar som står och gömmer sig. Lite nedanför denna spricka hittar du med jämna mellanrum små stenrösen som kan vara intressanta att utforska. Ofta ligger det vanlig hummer och lurar under stenarna.
En alternativ rutt som kan passa den lite mer erfarna dykaren kan vara att simma rakt ut från igångsplatsen och följa lerbottnen ut till ca 30 meter. Var försiktig med avvägningen då det är lätt att slamma upp och förstöra sikten. Här kan du med lite tur finna mycket intressant marint liv såsom havskräftor, cylinderros och den vackra sjöpennan. Det är även här som jag under hösten ibland har belönats med att se bläckfisk nattetid. När du fått nog av lerbottnen går du lite grundare och simmar med vänster arm mot sluttningen och hamnar efter en stunds simmade på samma bergvägg som jag beskrivit ovan. Simma därefter tillbaka med bergväggen på höger hand.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Vägbeskrivning och lämplig parkering Lämpligast om man kommer från E6 är att ta av vid Torp och följa väg 161 mot Lysekil. Efter ca 10 kilometer kommer det en skylt som visar Jordall (åt höger). Följ därefter...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser