DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige

Kustlexikon

– #32

Av Anders Nygren och Mikael Eriksson

Gålö – vid Dalarö

Sugen på att komma i vattnet? Köpt nya prylar, men har svårt att få egen tid från familj och icke dykande vänner? Packa då picknickkorgen, ta fram grillen och fyll bilen med vänner och dykare. Det är dags att åka till Gålö för eftermiddagsdyk med kvällsgrillning.
Platsen ligger ganska avskiljt från båttrafik, och i fjärran syns Marinens anläggningar för avmagnetisering av fartygsskrov. Kalla kriget må vara historia, men än finns rester kvar i naturen, så du kan ju alltid drömma om attse ubåtar eftersom du faktiskt dyker i berömda Mysingen.
 Dykning vid den här delen av Gålö är enkel och passar alla. Nåja kanske inte hardcore-dykare som letar vrak, men om du vill öva på ”skills”, leta plattfisk och gamla wobblers är platsen utmärkt.
I och uppgång ur vattnet sker lämpligast på grusstranden, och den trevliga lutningen gör att det är lätt att ta sig i och ur. Det finns även en hög bergknalle direkt till vänster där dykledaren har god uppsikt över dykarna. Ett perfekt ställe även för grillen och familjen, som fixar maten medan du dyker runt i tången. Det finns ett par grynnor en bit ut till vänster, och där har även storgäddan synts till en gång, även om det var för mer än 20 år sedan. Platsen är även ett populärt ställe för fiskare, så se upp för gamla drag och fiskelinor om du rotar runt för mycket längs botten.
Ett bra dyk sker i skymningen en sommarkväll och eftersom klipporna ligger i sydväst får de en rödskimrande färg i solnedgången, vilket kan vara ”very romantic” för människor i gummidräkt som andas helium.
På väg hem är det viktigt att ha kameran framme och att köra långsamt. Området formligen kryllar av vildsvin, rådjur och älg, vilket gör att hela familjen får en fin safariupplevelse om de har tur och lite tålamod.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser