DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #60
Kustlexikon #60
Kustlexikon #60
Kustlexikon #60

Kustlexikon

#60

Öninge – Östra Vättern

För den som tycker om att dyka vid vackra klippformationer är dykplatsen vid Öninge i Vättern ett måste. Undervattenslandskapet vid Öninge vimlar av vackra klyftor och kanaler i berget som går att dyka runt. Just alla vackra klippformationer är den största behållningen med den här dykplatsen, men det finns också en hel del fisk att se samt naturligtvis signalkräftor som överallt i Vättern.
Det är vanligt att träffa på dykare från flera olika städer på en dykutflykt till Öninge. Ryktet om den vackra dykplatsen har spridit sig långt och det dyks här regelbundet.
Det är oftast god sikt i Vättern vilket bidrar till att dykutflykter till Öninge oftast blir mycket lyckade. Dykplatsen är också tacksam för alla typer av dykare att åka till då det med stor behållning går att dyka på både grunda och stora djup. Det är inget problem att nå djup nedåt 40 meter utan att behöva simma speciellt långt. För den som istället vill ha ett grundare dyk är det bara att njuta av de grunda klyftor som finns eller de stim av småfisk som ofta står alldeles i närheten av den vik som oftast fungerar som i och uppgångsplats. Några dykare som tycks ha tröttnat på att simma över klippformationerna och istället föredrog att sitta still har försett dykplatsen med en parkbänk under vattnet en bit utanför igångsplatsen. Förutom detta finns också resterna av ett gammalt hopptorn liggandes under vattnet.
Den sista delen av vägen ned till Öninge är enskild väg och det har förekommit kontroverser mellan dykare och markägare om detta. Numera får den sista biten av vägen ned till dykplatsen inte brukas för bilkörning och en parkeringsavgift till markägaren tas ut av varje bil. 
När det blåser kan det vara svårt att dyka vid Öninge. Dykplatsen ligger relativt oskyddad och när vågorna växer till sig så kan det bli svårdykt. Det finns bara en i och uppgångsplats och skulle det blåsa kan det vara svårt att ta sig tillbaka dit. Skulle det vara så att det inte går att dyka vid Öninge när du kommer fram på grund av vädret så är det inte långt att åka till någon av de andra mer väderskyddade dykplatserna i närheten istället, till exempel Hästholmen.
Mellan dyken vid Öninge passar det bra att bada från klipporna eller att bara ta en fika. Under sommaren besöks dykplatsen även ofta av icke dykande badgäster som njuter av Vätterns klara vatten.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på 20+ dyktidningar per år här.

Fakta

Vägbeskrivning Åk E4 till Ödeshög, tag avfarten vid Östgötaporten. I rondellen tar du avfarten mot Vadstena. Åk sedan rakt igenom nästa rondell och tag sedan vänster vid en vägskylt skyltat mot Öninge camping. Följ vägen ett par kilometer och tag sedan höger mot Öninge. Följ vägen ett par kilometer rakt fram och tag inte av höger mot Öninge camping. Det finns en gul svart skylt som visar var parkeringen är på vänster sida vägen när du är framme. Sista biten av vägen ned till dykplatsen är avstängd för biltrafik så där får du gå. Du går ned för en liten backe och har sedan ett gräsområde till höger och berghällar rakt fram.

I- och uppstigningsplats Gräsområdet till höger om vägen är en bra plats för att byta om och montera ihop dykutrustningen. Alldeles vid gräsområdet går en liten stig ned till en liten vik med strand där det är enkelt att ta sig i. Den första delen av viken är stenig och grund. Sedan är det bara att följa bergväggen till höger eller till vänster.

Parkeringsavgift Markägaren tar parkeringsavgift; 20 kr per bil som betalas i ett skåp vid parkering.

Arter Signalkräftor, abborre, lake, stensimpa, mört, småspigg, gädda mm

Andra dykplatser i närheten Hästholmen, Stora Lund och Stocklyckehamn

Bottentyp Stenskravel och bergvägg

Djup 0-? meter djupt. Det gåt att dyka med god behållning på alla dykbara djup. Det är enkelt att nå djup ned till 40 meter.

Luftfyllning Se Dykguiden för mer information

Dyksäkerhet Dykplatsen är belägen vid ganska branta berghällar och dykplatsen är väderkänslilg. Att dyka vid Öninge innebär att du helst skall gå i och upp vid samma plats. Var noga med navigationen så att du inte simmar för långt åt något håll och inte orkar simma tillbaka.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser