DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kustlexikon #60
Kustlexikon #60
Kustlexikon #60
Kustlexikon #60

Kustlexikon

#60

Öninge – Östra Vättern

För den som tycker om att dyka vid vackra klippformationer är dykplatsen vid Öninge i Vättern ett måste. Undervattenslandskapet vid Öninge vimlar av vackra klyftor och kanaler i berget som går att dyka runt. Just alla vackra klippformationer är den största behållningen med den här dykplatsen, men det finns också en hel del fisk att se samt naturligtvis signalkräftor som överallt i Vättern.
Det är vanligt att träffa på dykare från flera olika städer på en dykutflykt till Öninge. Ryktet om den vackra dykplatsen har spridit sig långt och det dyks här regelbundet.
Det är oftast god sikt i Vättern vilket bidrar till att dykutflykter till Öninge oftast blir mycket lyckade. Dykplatsen är också tacksam för alla typer av dykare att åka till då det med stor behållning går att dyka på både grunda och stora djup. Det är inget problem att nå djup nedåt 40 meter utan att behöva simma speciellt långt. För den som istället vill ha ett grundare dyk är det bara att njuta av de grunda klyftor som finns eller de stim av småfisk som ofta står alldeles i närheten av den vik som oftast fungerar som i och uppgångsplats. Några dykare som tycks ha tröttnat på att simma över klippformationerna och istället föredrog att sitta still har försett dykplatsen med en parkbänk under vattnet en bit utanför igångsplatsen. Förutom detta finns också resterna av ett gammalt hopptorn liggandes under vattnet.
Den sista delen av vägen ned till Öninge är enskild väg och det har förekommit kontroverser mellan dykare och markägare om detta. Numera får den sista biten av vägen ned till dykplatsen inte brukas för bilkörning och en parkeringsavgift till markägaren tas ut av varje bil. 
När det blåser kan det vara svårt att dyka vid Öninge. Dykplatsen ligger relativt oskyddad och när vågorna växer till sig så kan det bli svårdykt. Det finns bara en i och uppgångsplats och skulle det blåsa kan det vara svårt att ta sig tillbaka dit. Skulle det vara så att det inte går att dyka vid Öninge när du kommer fram på grund av vädret så är det inte långt att åka till någon av de andra mer väderskyddade dykplatserna i närheten istället, till exempel Hästholmen.
Mellan dyken vid Öninge passar det bra att bada från klipporna eller att bara ta en fika. Under sommaren besöks dykplatsen även ofta av icke dykande badgäster som njuter av Vätterns klara vatten.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser