DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Lär dig  hantera jet lag
Ska du sova på planet så gör det när det är natt på destinationen - ju tidigare du anpassar dig till tidszonen på resmålet desto bättre.
1 av 1

Lär dig hantera jet lag

Konsten att vara med sin tid

Text och foto: Marko Wramén
Att göra långa flygresor är alltid ansträngande. Man sitter dåligt och trångt, luften är torr och så är det bullrigt. Ännu värre bli det om man reser genom många tidszoner och landar som en slutkörd zombie. Men det finns tricks för att minska effekterna av jet lag.

Jag läste en gång uttrycket ”Jet lag är naturens sätt att få dig att likna din passbild” vilket på sätt och vis är rätt träffande. Jet lag (desynchronosis bland medicinare) är faktiskt ett växande problem i världen i takt med att samhället blir allt mer globaliserat. Det är inte lätt att vara skärpt på möten när hela kroppen skriker efter sömn. Vissa experter menar att prestationsförmågan sänks med mellan 30 och 75 procent om man är ”jet-laggad”.
Det har gjorts en hel del forskning inom området och man kan enkelt sammanfatta de många råden så här:

Före resan
En idé kan vara att skifta dina rutiner (gå upp på morgonen, gå och lägga sig etc) en timme åt rätt håll i förhållande til resmålet veckan före du reser. En ljusbox med ljus av samma temperatur som soljus kan hjälpa till här. När du går ombord så se till att du är utvilad och har druckit ordentligt.

Under resan
Ombord är den stora faran uttorkning på grund av den torra luften och allt kaffe och alkohol som personalen envisas med att servera. Strunta i de dryckerna, drick vatten istället. Precis som med vanlig baksmälla står alltså uttorkning för en del av de obehagliga symptomen. Rör på dig under flygningen så ökar du blodcirkulationen och mår bättre. Om möjligt kan du försöka anpassa tidpunkten du sover på planet så att det bättre med resmålets dygnsrytm.

Själv brukar jag ställa om klockan till tiden på resmålet direkt jag kommer ombord, så förebereder jag mig mentalt för rätt tid. Försök alltså att hålla dig vaken när det är dag dit du ska, även om du gärna vill sova. Det blir så mycket lättare att snabbt ställa om kroppen om du undviker de där tupplurarna mitt på dagen på planet.

Ett drastiskt men effektivt sätt att motverka jet lag som jag själv provat är att bryta upp resan i mindre sträckor. Flyg till exempel inte direkt till Australien, stanna istället på vägen, till exempel i Singapore, och ta en minibreak där.
Preliminär forskning visar att fasta (att man inte äter någonting) kan slå ut din dygnsrytm. Forskarna föreslår att man inte äter något på hela resan utan först när det är normal frukosttid när du kommit fram till destinationen. Det kan förstås bli en lång och plågsam fasta.

När du kommit fram
Anpassa dig direkt till den lokal dygnsrytmen. Fall inte till föga för din trötthet och ta tupplurar mitt på dagen. Se istället till att vara ute i solen, speciellt på eftermiddagarna, så att kroppen känner att här är det tid att vara vaken. Att aktivera sig med till exempel dykning är också ett bra sätt att hålla sig vaken på dagen och sedan sova gott på natten.

Ej att rekommendera
Det finns också hormontabletter med melatonin som reglerar dygnsrytmen. Det finns en del bevis som tyder på att de kan fungera, men de kan också ha allvarliga biverkningar och en del tabletter är förbjudna att använda i till exempel Sverige....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser