DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Hamata & Berenice – Röda havet från norr till söder
Hamata & Berenice – Röda havet från norr till söder
1 av 1

Hamata & Berenice

– Röda havet från norr till söder

Hamata och Berenice är Egyptens två sydligaste semesterområden mot Röda havet och de kallas även Porten till Afrika.

Hamata är beläget 400 km söder om Hurghada och är en populär utgångspunkt för safaribåtar som har siktet inställt på avlägsna dykplatser i regionen, som t ex de berömda reven Daedalus, Rocky Island och Zabargad, men också revsystemen vid Fury Shoals och St Johns Reef.
Den närliggande staden Berenice utstrålar gammal historia. Ruinerna efter Semiramis tempel, som byggdes av Trajanus och Tiberius, ligger nära den moderna staden. Längre in i landet finner man rester av smaragdgruvorna i Wadi Sakait som var i bruk från faraonernas tid fram till romartiden.
Det är en avlägsen del av världen man besöker och dykare som reser hit prioriterar inte nattliv och shopping, något som erbjuds flitigt på anda destinationer längs kusten. I gengäld får man tillgång till dykning långt från civilisationen.
Därmed är det inte sagt att man inte kan njuta av komfortabelt boende och andra sport-och semesteraktiviteter. Här finns också välskötta, ekologiskt hållbara läger - så kallade eco-logdes. Området upplever en stabil och sund ökning av turismen men merparten av kustområdet hör till Wadi el Gemal National Park, där endast eko-boenden är tillåtna.
Wadi el Gemal är en av de mest hyllade och välmående nationalparkerna i Egypten. Parken är belägen strax norr om Hamata och Berenice.
Området är väl skyddat av en rad stränga lagar och miljöskyddsorganisationer. Tidigare kunde man bara besöka området med en liveaboard men nu kan man också komma dit med dagstursbåtar i området. Bland dykplatserna märks juveler som Qulan Islands, Sha’ab Makhsour, Sha’ab Ossama, Sattaya och Sha’ab Claude.
Sattaya omnämns ibland som ”Dolphin House nummer två”. ”Number one” är Samadai utanför Marsa Alam. Platsen utgörs av ett stort halvcirkelformat rev där en grupp med spinndelfiner (Stenella longirostris) lever.
Sha’ab Makhsour är det rev där du ofta kan se det största antalet hajarter i Röda havet. Här är det full fart under ytan och detta är ett dyk bara för den erfarne dykaren. Revet består av en stor korallpelare. På alla sidor stupar det brant nedåt och det är hit som många stora fiskar söker sig.
Sha’ab Claude är en av de mest berömda dykplatserna i området och revet bjuder på djup mellan fem och 25 meter. Hit söker sig en uppsjö av marint liv. Det är en labyrint av korallbumlingar, sprickor och överhäng som bildar den stora, naturliga ljusshowen. Simmar du nära samlingen av gorgonior som växer vid grottan på 15 meter kan du få syn på några av de fem Longnose hawkfish som bor där. Andra spännande möten på detta sprudlande rev är napoleonfisk, stenfisk, nakensnäcka, krokodilfisk och sköldpadda. Dessutom ser man ofta stim med vimpelfisk.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser