DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Rejse  Resa
Lanzarote – Dykning, motion och familjesemester
Lanzarote är en vulkanö med dramatiska lavaformationer. Som här vid den gröna algsjön El Golfo.
Lanzarote – Dykning, motion och familjesemester
De lustiga pilkrabborna ser man många av om man börjar leta i klippskrevorna.
Lanzarote – Dykning, motion och familjesemester
Den otroligt fina sikten på Lanzarote gör vrakdyken till en speciell upplevelse.
Lanzarote – Dykning, motion och familjesemester
De strenge kvoter for fiskeri omkring Lanzarote ses tydeligt i mængden af liv under vand. Flere steder kan man opleve pludselig at befinde sig midt i en fiskestime.
Lanzarote – Dykning, motion och familjesemester
En stilla morgon innan aktiviteter och solbad kommer igång på Club La Santa.
Lanzarote – Dykning, motion och familjesemester
Vid The Cathedral ska man inte låta sig distraheras av lokalbefolkningens nyfikenhet.
Lanzarote – Dykning, motion och familjesemester
Ingången till Blue Hole ligger på tio meters djup vilket gör det en bra plats att starta ett dyk på.
Lanzarote – Dykning, motion och familjesemester
Med dykcentret (den runda byggnaden) precis sidan om poolen är det enkelt och bekvämt för kursdeltagarna att hoppa i plurret.
Lanzarote – Dykning, motion och familjesemester
Fem minuters seglats från parkeringsplatsen ligger de två gamla tonfisktrålarna Los Atuneros.
Lanzarote – Dykning, motion och familjesemester
Felix, en av de stora tama havsaborrarna, säger hej.
Lanzarote – Dykning, motion och familjesemester
Letar man ordentligt hittar man massor av makroliv på Lanzarote. Här en pytteliten eremitkräfta med ögon lika små som sandkornen den kryper på.

Lanzarote

Dykning, motion och familjesemester

Text og foto: Morten Bjørn larsen
På Club La Santa kan du åka ut och dyka med gott samvete medan din partner och dina barn sportar och har det gott på land. Eller så provar familjen själva att andas under vattnet för första gången. Här behöver man inte välja mellan familjesemester eller dyksemester, Club La Santa är för alla.

Det är samma fjärilar som fladdrar runt i magen varje gång jag glider ner längs nedstigningslinan mot ett vrak. Den här gången hinner ytan precis försvinna bakom mig innan jag upptäcker konturerna av vraket i den suveräna sikten. Vi börjar vid styrhytten som vält och nu ligger på sidan precis sidan om vraket. Hela vraket ligger för övrigt på sidan och eftersom det inte är längre än 40 meter och ligger på max 22 meters djup finns det gott om tid att stanna på vägen och noggrant undersöka den gamla tonfisktrålaren.
Lanzarote ligger i Atlanten 150 kilometer utanför Marockos kust. Det är således inte koraller som täcker vraket utan ett tunt lager tång. Visst är det vackert när ett vrak är smycket med färgglada koraller men här tycker jag inte att bristen på koraller gör så mycket. Istället träder konturerna och detaljerna fram så mycket tydligare.

Faktiskt är det så att det ligger flera vrak nära varandra här, och det är fullt möjligt att simma från det här vraket till en annan uttjänt tonfisktrålare, precis i närheten. Därför kallas dykplatsen för Los Atuneros. Jag har hakat på en Advanced-kurs men lyckligtvis hanterar eleven Nick spänningen kring sitt första vrakdyk, och sin luftförbrukning, så väl att vi utan problem kan ta en liten simtur till nästa vrak. Precis som när vi gled ner för linan behövs det inte många fensparkar förrän vrak nummer två tonar fram framför oss. Jag vet inte på hur många platser i världen man kan få en dubbel vrakupplevelse (bland annat i Narvik, reds anm) men det är en fin bonus att känna fjärilarna i magen två gånger på samma dyk.

Stäven reser sig flott framför oss när vi närmar oss det andra vraket och ger för ett ögonblick den gamla trålaren en sällsynt värdighet. Den ligger på 32 meter så vi får skynda oss lite för att hinna runt hela skrovet innan vi simmar tillbaka till det första vraket för att göra ett säkerhetsstopp på nedstigningslinan. På många ställen hör man talas om mer än 125 meters sikt, men i verkligheten är det ofta en lätt överdrift. Fast inte på Lanzarote. Från aktern kan jag tydligt se det mesta av vraket och styrhytten mitt på skeppet är helt insvept i ett fiskstim. Vilken tur att jag har tid kvar att föreviga den scenen på mitt minneskort.

Aktiv semester för hela familjen
Under den veckan jag och min familj var på Lanzarote bodde vi på danskägda Club La Santa. Det är en av världens ledande sportresorts med möjligheter att utöva en förfärlig massa sportgrenar: tennis, aerobic, fotboll, simning, handboll, squash, cykling, golf, kampsport, fitness, dans, gymnastik… ja listan bara fortsätter. Är man lite sporttokig s finns det alltså massor av anledningar att åka hit. Barn är inget hinder, här finns det goda möjligheter att kombinera sin sport med en familjesemester. Inne på resorten finns ett dagis med lekplats både inomhus och utomhus där barnen passas av lekglada vuxna medan föräldrarna sportar på annat håll.
Vi hade vår sex...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser