DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Larmet går – räddningsövning i Halmstad
Larmet går – räddningsövning i Halmstad
Larmet går – räddningsövning i Halmstad
Övningen omfattade flera dykerirelaterade olyckor där dykare, Sjöräddningen, Frivilliga Flygkåren samt Norrlandsflyg arbetade tillsammans i räddningsaktionen.
Larmet går – räddningsövning i Halmstad
Larmet går – räddningsövning i Halmstad

Larmet går

– räddningsövning i Halmstad

Text: JP Allmark Bild: Magnus Persson

Klockan är 13.09 lördagen den 15 november, då larmet går till Sjöräddningen. En dykeriolycka har skett utanför Halmstad med flera skadade dykare i vattnet, tydligen har en eller flera båtar kört över och skadat ett flertal dykare.

Larmet utvidgas snabbt till Sjöräddningen i Falkenberg och Torekov samt helikopter och flygplan. Vinden har tilltagit och vågorna går höga, upp mot två meter. Dessutom går det en kraftig nordlig ström vilket gör räddningsoperationen svårare.
Sjöräddningen beslutar sig för att ta hjälp av ett antal dykare som står färdiga för att dyka. Glädjande visare det sig att dessa dykare är utbildade Rescue Divers och har kunskap om dykerirelaterade olyckor. Dykarna och Sjöräddningens båtar går ut från hamnen i Grötvik utanför Halmstad mot området där olyckan skall ha skett.
Väl på plats görs en bedömning av situationen, både helikoptern och flygplanet hjälper till att dirigera båtarna till de skadade dykarna i vattnet. Några dykare verkar oroväckande livlösa, andra viftar på hjälp.

Staff Rescue Scenario -08
Nu är det tack och lov inte på riktigt! Dykterminalen i Halmstad, Lund och Malmö har tillsammans planerat en räddningsövning under närmare ett år för deras Rescue dykare och staff. Övningen som kallas ”Staff Rescue Scenario -08” genomfördes utanför Halmstad i området mellan Tylöfyr, Tylön och Tylösand. Även Sjöräddningen, Norrlandsflyg samt Frivilliga Flygkåren deltog i övningen.
Syftet med övningen är öka säkerhetstänkandet, öva och finslipa de färdigheter och kunskaper man en gång lärde sig på sin Rescue Diver kurs. En annan avsikt var att öva på att samarbeta och samverka med Sjöräddningen bland andra och att öka förståelsen för andra organisationer i händelse av en dykeriolycka.

20 skadade
Övningen omfattade ett antal dykerirelaterade olyckor där dykare, Sjöräddningen, Frivilliga Flygkåren samt Norrlandsflyg arbetar tillsammans i räddningsaktionen. För övningen användes ett tjugotal skademarkörer. Dessa skademarkörer hade på förhand fått ”sina skador”, en del hade även fått tilldelat multipla skador i syfte för att se hur HLR och 1:a Hjälpen fungerade efter att offret kommit upp ur vattnet.
Totalt sett mötte ett drygt trettiotal dykare upp från Dykterminalen i Halmstad, Lund och Malmö. En del var Rescue Divers andra Divemasters, men flertalet var instruktörer som tyckte att detta var ett utmärkt tillfälle att öva ”lite mera skarpt”. Utöver dykarna deltog ungefär lika många från Sjöräddningen i Grötvik, Falkenberg och Torekov, samt en helikopterbesättning med ytbärgare från Norrlandsflyg och en flygplansbesättning från Frivilliga Flygkåren. Totalt ett drygt 60-tal personer, vilket var en fantastisk uppslutning.
Det blev en hel del gapande munnar och förvånade miner när några stycken dykare iklädda i torrdräkt och flaskpaket kommer inskridandes till receptionsdisken på fashionabla Hotel Tylösand. De ställer sig i kön bakom några välsminkande, välklädda och väldoftande yngre tjejer. När det blir dykarnas tur visar receptionisten prov på en fantastisk yrkesskicklighet när hon utan en min lånar ut en telefon så att dykarna kan ringa till...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser