DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Event  Event
Dykmässan 2023 – tillbaka i Stockholm
Hopfällbara fenor – Folding Fins från Exotech. Perfekt om man är på resa och vill spara utrymme och vikt.

Dykmässan 2023

tillbaka i Stockholm

Text och foto: Torbjörn Gylleus

Lördagen den 18:e mars slog Dykmässan återigen upp portarna för den här gången i Stockholm, Nacka Strand. Det var fyra år sedan eventet hölls i Stockholm, och det var många besökare på plats redan vid öppningstid. Till skillnad från förra årets mässa i Göteborg, som bjöd på strålande solsken, var det en gråmulen regnig helg i Stockholm, men vad gjorde det?

►  Som vanligt var det många bekanta ansikten på plats, och det var full fart i de flesta montrar, om än med något färre utställare i år. Den eviga frågan i mässammanhang är i vilken ordning man ska ta sig fram – vi började med ett högervarv i mässhallen.

Efter att ha kikat in i Poseidons monter, nära ingången, fick vi en pratstund med Zackarias Mooney från Rena Mälaren som berättade om allt skrot de hittat på botten och om nya platser de planerat att rensa. Det är verkligen ett beundransvärt jobb de gjort.

Innovativa lösningar
I båset bredvid fick jag syn på en pryl som jag inte sett tidigare – de hopfällbara fenorna ”Folding Fins”. Det är en unik design av fenor som tar extremt lite plats, perfekt för resor.

Runt hörnet fanns Lena på Smögen Dyk & Upplevelse som berättade om kommande aktiviteter på dykcentret, och mittemot hittade vi DYK:s ambassadör Patrik Jonson på Scubaart. Patrik hade hela kortsidan av mässhallen full av bilder och utrustning som han visade upp. I mittgången hälsade vi på hos våra vänner från Exposure Underwater, och en entusiastisk Andreas visade Keldans undervattenslampor med trådlös fjärrkontroll. En fantastisk pryl som jag själv som användare av Keldan-lampor skulle vilja testa vid tillfälle.

Dyk-poolen var också självklart på plats med sjöjungfrun Mermaid Athiraa (Linda Ågren) bredvid, som signerade sin nya barnbok Sjöjungfruns Äventyr i Östersjön som uppmärksammar miljöproblemen i Östersjön.

Vrakfrossa
Strax intill fanns Vrak – Museum of Wrecks, där marinarkeologen Marco Alí visade otroligt detaljrika 3D-modeller av några kända trävrak. Här fanns också några trädetaljer från Vasas systerfartyg Äpplet som nyligen identifierades i närheten av Vaxholm. Mitt emot fanns Vrakdykarpensionatets monter – ett dykcenter vid Dalarö som på kort tid fått många trogna besökare och gäster.

Emmy, som är en av delägarna, berättade att man kommer att utöka med ytterligare en RIB-båt den här säsongen. Vägg i vägg med Vrakdykarpensionatet träffade vi våra vänner på SSDF som hade många besökare i montern. Dalarö dykpark fanns också representerade på mässan, och här blev det lite snack med Krister Jonsson och Anders Toll som representerade dykparken.

Dykpubar
Ett stort leende mötte mig vid den stora ytan som disponerades av Aqaba Tourist Board. Salaam Malki, chef för Visitor Services på Visit Aqaba, kände igen mig från mitt besök i Akaba för några år sedan, och hon visade mig runt i deras stora hörna. Här kunde man bland annat dyka ner, utan att bli blöt, i det så kallade militärmuseet med hjälp av ett VR-set.

Som tidigare fanns också en servering som senare på kvällen förvandlades till dykpub, och på lördagskvällen anordnade även VRAK en dykpub i sina lokaler på Djurgården med fritt inträde till museet. Även dyktankhuset, som ligger alldeles intill, var öppet för besökare i samband med puben.

I den bortre...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #75:

SOME images:
Dykmässan 2023 – tillbaka i Stockholm, Dykmässan 2023 – tillbaka i Stockholm
Hopfällbara fenor – Folding Fins från Exotech. Perfekt om man är på resa och vill spara utrymme och vikt.
, Dykmässan 2023 – tillbaka i Stockholm
Zackarias Mooney från Rena Mälaren berättar om deras arbete och de platser de tänkt städa upp under året.
, Dykmässan 2023 – tillbaka i Stockholm
Smögen Dyk & Upplevelse har många aktiviteter på gång, inte mist fotoveckan som ju blivit en succé.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser