DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Lasse Gustafsson – boss på SSDF
Efter 34 år som dykare har Lasse en klar favorit bland världens dykresmål – Papua Nya Guinea. Ett land som han besökt fem gånger.
Lasse Gustafsson – boss på SSDF
Det som Lasse Gustafsson är mest stolt över är att man lyckats modernisera förbundet.

Lasse Gustafsson

– boss på SSDF

Av Stefan Beskow

Många är de svenska (framförallt undervattensfotografer) dykare som på ett eller annat sätt stiftat bekantskap med SSDF:s nuvarande förbundsordförande Lasse Gustafsson. Han har varit aktiv inom deras verksamhet länge och även drivit SM i UV-foto under många år. Han har en stark personlighet som få är likgiltiga inför. En egenskap hos honom som jag tror samtliga kan skriva under på, är att Lasse är en sann eldsjäl och verkligen brinner för dyksporten.
För Lasse började dykkarriären redan i början av 70-talet, eller närmare bestämt 1973. Då han fick följa med sin storebror Ulf, som året innan hade tagit sitt dykcertifikat, till simhallen och träna där tillsammans med Varbergs dykarklubb. Året därpå tog han det slutliga steget och påbörjade sin första dykkurs och i maj 1974 gjordes första dyket, i en våtdräkt utan både ärmar och ben. Trots kylan var han nu fast i dykningen! Till en början var det mest känslan av att vara under vattnet som drog, eftersom han på grund av sin närsynthet inte kunde se så speciellt mycket. Detta ändrades dock när en medlem i dykklubben visade sig vara optiker och därför kunde ordna en specialslipad mask som i ett slag löste problemet.
Redan 1976 började han aktivt arbeta med klubbverksamhet när han gick med i Varbergs dykarklubbs styrelse. I denna styrelse har han senare huserat i både den ena och andra befattningen, allt ifrån kassör till sekreterare. Intresset för undervattensfotografering kom 1983 då han åkte på charterresa till Israel och lånade med sig sin brors Nikonos III. Efter det var fotograferingen den stora passionen! Två år senare, på en resa till Maldiverna, träffade han den för den svenska dykvärlden inte helt obekante Pierre Weckman och de gjorde en rad specialresor tillsammans. I takt med att resorna blev fler, blev även kameraväskan större och större. När Lasse träffade Susanne, (som idag är hans fru), 1994 fick han ännu en reskompis som delade hans passion och resorna till framförallt Sydostasien avlöste varandra. Tillsammans har de idag avverkat ett 20 tal resor!
Lasse var även delaktig i Fotoprojekt Kattegat, där de fotograferade fasta platser under ytan norr om Varberg (Arvaskär för att vara exakt). Hösten 1991 blev han och en kompis tillfrågad om de ville gå med i dyk kommitten inom SSDF och jobba med UV-foto. Året därefter organiserade och genomförde han sitt första SM i undervattensfotografering. När sedan UV-foto blev en egen kommitté 2006 blev Lasse ordförande för den. Inom SSDF har han även verkat inom valberedningen och blev förbundsordförande 2007.
Förutom arbetet i SSDF och aktiviteterna i den lokala dykarklubben har Lasse också jobbat i Västkustens Sportdykarförbund. Han började som kontaktman för Halland, och var för något år sedan även ordförande i föreningen.

Vad får dig att fortsätta när färre och färre engagerar sig i ideell verksamhet?

Under hela mitt liv inom...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser