DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Lasse Iversen – Passionerad norrman
Lasse Iversen – Passionerad norrman
Lasse Iversen – Passionerad norrman
Titel Alien encounter Plats Lurefjorden, norska västkusten Kamera Nikon D300 med Tokina 10-17mm fisheye, Nexus-hölje Exponering 1/100 sek, f5,6, ISO200 Blixt Två Inon Z240 med manuella inställningar Kommentar Att möta djuphavsmaneten periphylla periphylla är som att möta en alien från en annan planet. Den kan bara upplevas i en handfull fjordar i Norge om vintern, och man måste dyka där det är djupt och mörkt.
Lasse Iversen – Passionerad norrman
Titel Babysitter Plats Bunaken, Sulawesi, Indonesien Kamera Nikon D300 med Nikon 105 mm makro, Nexus-hölje Exponering 1/100 sek, f10, ISO200 Blixt Två Inon Z240 med manuella inställningar Kommentar Jag fann denna tigerkardinalfisk med ägg i munnen på ett rev i Bunaken. Den var skygg, men efter 10 minuters väntan så vände din sig mot mig så att jag kunde ta en porträttbild.
Lasse Iversen – Passionerad norrman
Titel Freedom is an illusion Plats Pool Kamera Nikon D300 med Tokina 10-17mm fisheye, Nexus-hölje Exponering 1/160 sek, f16, ISO800 Blixt Två Inon Z240 med manuella inställningar Kommentar Jag ville försöka illustrera uttrycket ”freedom is an illusion”. Guldfisken fick sin livs upplevelse och den tog inte skada av simturen.
Lasse Iversen – Passionerad norrman
Titel Kamouflageräka Plats Gulen, norska västkusten Kamera Nikon D300 med Nikon 105 mm makro, Nexus-hölje Exponering 1/50 sek, f20, ISO200 Blixt Två Inon Z240 med manuella inställningar Kommentar En kamouflerad räka som lever i skydd av en anemon.
Lasse Iversen – Passionerad norrman
Titel Stenkrabbe Plats Gulen, norska västkusten Kamera Nikon D300 med Nikon 105 mm makro, Nexus-hölje Exponering 1/250 sek, f22, ISO200 Blixt Två Inon Z240 med manuella inställningar Kommentar Stenkrabba (bryers nut crab) i en mussla. Pastellfärgerna i skalet utgör en fin bakgrund för denna krabba.
Lasse Iversen – Passionerad norrman
Titel The lookout Plats Lembeh, Sulawesi, Indonesien Kamera Nikon D300 med Nikon 105 mm makro, Nexus-hölje Exponering 1/100 sek, f20, ISO200 Blixt Två Inon Z240 med manuella inställningar Kommentar Jag upptäckte att denna nakensnäcka hade en kejsarräka på ryggen. Räkan använder snäckan som transportmedel och jag väntade tålmodigt på rätt tillfälle att ta en bild av en räka som håller utkik.
Lasse Iversen – Passionerad norrman
Titel Wreckdiver Plats Frankenwald, norska västkusten Kamera Nikon D200 med Tokina 10-17mm fisheye, Nexus-hölje Exponering 1/80 sek, f3,2, ISO400 Blixt Två Inon Z240 med manuella inställningar Kommentar Min parkamrat utforskar vraket Frankenwald på den norska västkusten.

Lasse Iversen

– Passionerad norrman

Lasse Iversen är 40 år och bosatt i Oslo. Han började snorkla redan som barn och tillsammans med sin far ägnade han sig åt uv-jakt under 70-talet, något som var en otroligt spännande aktivitet för en liten grabb.
– När jag var 14 år lyckades jag övertala mina föräldrar att låta mig vara med på en PADI Junior Open Water kurs på Cypern. Jag har dykt sedan dess, även om intensiteten har varierat genom åren, berättar Lasse.
Han blev intresserad av foto som tonåring och köpte snart en Nikon FM2. Sedan dess har han provat en rad olika spegelreflex- och kompaktkameror, och han var inte sen att hoppa på den digitala vågen när den kom.
– Första gången jag kombinerade mitt intresse för dykning med foto var någon gång under 80-talet då jag lånade en Nikonos V och tog några stapplande steg som undervattensfotograf. Jag fick snart blodad tand, men som student hade jag inte råd att fördjupa mig i min nya hobby.
För sex år sedan började han på allvar att dyka aktivt igen och samtidigt köpte han sitt första undervattenshus till en kompaktkamera (klurigt kamouflerad som en julklapp till sin flickvän…). Undervattenshuset följde med på en liveaboard till Similan Islands i Thailand och Lasse kom hem med 800 mer eller mindre oskarpa bilder av fiskstim och sköldpaddor – och han var samtidigt helt såld på uv-fotografering!
– Numera dyker och fotograferar jag så ofta jag kan, både i Norge och i utlandet. Jag är också en ivrig deltagare i den lilla men aktiva uv-foto communityn som finns i Norge. Många av mina bilder har publicerats i norska och internationella dyktidningar.
– Mina ambitioner med undervattensfotograferingen är att visa en glimt av den vackra, mystiska och mångfacetterade värld som döljer sig under ytan runt om i världen. Jag brinner framför allt för att ta bra bilder i Norge och i nordiska vatten, eftersom bilder från dessa områden ofta är underrepresenterade i förhållande till bilder från tropiska farvatten. De gröna haven är de mest näringsrika i världen och jag hoppas att fler får upp ögonen för allt det vackra som finns att se där.
Lasse hoppas också att hans bilder kan bidra till att öka kunskapen hos gemene man om hur sårbara haven är och hur viktigt det är att vi tar vara på dessa miljöer. Han tar både makro- och vidvinkelbilder, men nu för tiden är det vidvinkel som gäller, när sikten tillåter.­
– I framtiden har jag planer på att ta bilder, både i bassäng och i öppet hav, som är lite mer ”konstnärliga”. Det är ett område som jag arbetar på att utveckla, avslutar Lasse.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser