DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Norge  Norge
Lofoten – Dykning i tareparadiset
Hav, rödmålade fiskehyddor, salt bris i håret och en doft av fisk. På Lofoten blir sinnena bombarderade av intryck.
Lofoten – Dykning i tareparadiset
Lofoten – Dykning i tareparadiset
Lofoten – Dykning i tareparadiset
På Lofotens branta väggar härskar mjukkoraller som dödmanshand och havsnejlikor. Tack vare det näringsrika vattnet finns det få fria ytor som inte hyser någon livsform.
Lofoten – Dykning i tareparadiset
De lodräta klipporna ovan ytan skapar förväntningar om fin väggdykning vid Rosenväggen.
Lofoten – Dykning i tareparadiset
Frodig tångskog så långt ögat når, det är typiskt för dykningen på den norska västkusten.
Lofoten – Dykning i tareparadiset
Den färggranna karamellräkan ser ut som om den hör hemma på ett korallrev i varmare vatten.
Lofoten – Dykning i tareparadiset
Små amfipoder finns ofta i närheten av sin favoritmat, som är hydroider och brödsvamp.
Lofoten – Dykning i tareparadiset
Gudrun Gísladottír gick på grund i Nappstraumen 2002. Man försökte bogsera in det havererade skeppet till land dagen efter, men hon sjönk på vägen, nära Ballstad i Lofoten.

Lofoten

Dykning i tareparadiset

Text och foto: Lill Haugen

Golfströmmen når hela vägen upp till Lofoten. Där håller den temperaturen högre än den borde vara på så nordliga breddgrader. Lofoten är faktiskt enda stället på Jorden norr om polcirkeln med en årlig genomsnittstemperatur över fryspunkten. Här finner du branta fjäll, midnattssol, isblått hav, vita sandstränder – och fantastisk dykning.

Lofoten ligger i Nordland i Norge – längst ut i väster norr om polcirkeln. Ögruppen blir ofta omtalad som en av de vackraste delarna av Norge. En rad branta fjällsidor reser sig upp mitt i Atlanten och imponerar på både norrmän och utlänningar.
Kombinationen av knallröd midnattssol, vita sandstränder, havsörnar, delfiner, valar och sälar; vind i håret, frisk doft av hav och tång blandat med odörer från torkad fisk – allt ger naturupplevelser man sent ska glömma. Bäst av allt: naturen är lika överväldigande under havsytan.
En sommardag i juli anländer vi till den lilla byn Reine. Den är ett av de större samhällena i Vest-Lofoten med cirka 600 bofasta invånare. Turisterna spankulerar fridsamt omkring på kajen och käkar glass – tätt följda av måsar ständigt på jakt efter mat. Det doftar hav, fjäll och torrfisk. Rödmålade sjöbodar står i långa rader längs den lilla fjordarmen, omgivna av lodräta fjällbranter.
Vi hittar fram till ett trivsamt trähus med en skylt. Där står det ”Aqua Lofoten Coast Adventure” – ett splitternytt dykcenter i Norge. Här huserar Therese Amalie Nilsen tillsammans med äkta maken Lars och deras lille son,  en ung norsk familj som satsar friskt på dykturism. För närvarande har de även det enda dykcentret i Lofoten.

Från Bali till Lofoten
– År 2005 reste jag världen runt. Jag dök bland annat i Thailand, på Bali och i Australien. Resan slutade till sist i en liten by i Lofoten i Norge. Jag blev helt bergtagen. Det var inte bara fantastiskt härligt att dyka här, även naturen på land var helt otrolig. Dykning i arktiska vatten innebär en extra utmaning, precis vad jag var ute efter. I den här lilla byn Reine träffade jag Lofotgutten Lars. Med honom har jag en son idag. Jag blev rätt och slätt bara kvar här. Jag har hittat mitt paradis, berättar Therese som ursprungligen är från Tønsberg söder om Oslo.
– I början fick bilen flytta ut ur garaget, som sedan fick fungera som teorilokal och kontor. År 2007 började vi se oss om efter ett eget ställe. Vi hittade det perfekta huset under 2009. Efter en grundlig renovering kunde vi äntligen öppna vårt eget lilla dykcenter i Reine i juni 2010. Då öppnade vi officiellt Aqua Lofoten Coast Adventure – naturligtvis med champagne på terrassen, fortsätter Therese.

Varierad dykning
Längst inne i fjordarna är det mest stenblock och bergväggar och glest djurliv. Men vi hittar flera ställen med ståtliga sjöanemoner, enorma jättebumlingar med dödmanshand och sjönejlikor i otroliga färger. Ute i Vestfjorden är tareskogen fantastisk. Där breder den ut sig nästan överallt.
– Inne mellan tarestjälkarna hittar man massor av krabbor. Både den välkända krabbtaskan, de kamouflerade maskeringskrabborna och trollkrabban. Den sistnämnda kan likna kungskrabba en hel del. Men jag betonar att kungskrabban ännu inte har kommit till Lofoten – lyckligtvis. Vi har många fina vita sandbottnar. Dit kommer marulk...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GEOGRAFI Lofoten är en långsträckt ögrupp som sträcker sig långt ut mot väster. De största öarna är Austvågøy, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy, Moskenesøy, Værøy och Røst. Sydligaste delen av Norges...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser