DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
En lysande upptäckt – fluorescerande rev i Indonesien
Fluorescerande koraller med inkopierade bilder av korallräka, havsorm och ödlefisk.
En lysande upptäckt – fluorescerande rev i Indonesien
Blenny som vilar på en blomkorall.
En lysande upptäckt – fluorescerande rev i Indonesien
Havsborstmask i aftonmundering.
En lysande upptäckt – fluorescerande rev i Indonesien
Närbild av Ross coral (Pentapora foliacea)
En lysande upptäckt – fluorescerande rev i Indonesien
Polyperna på en Great star coral (Montastraea cavernosa).

En lysande upptäckt

– fluorescerande rev i Indonesien

Text Steve Weinman
”Fluo-dykning” är ett sätt att visa korallrev och deras innevånare i ett helt nytt och märkligt ljus. Pionjärarbetet utfördes av undervattensfilmarna Guy och Anita Chaumette som förmodligen är bättre kända under sitt företagsnamn Liquid Motion Film. Deras filmer har visats på dykmässor och vunnit internationella priser. Följ med ner och se revet som du aldrig sett det förut.

Deras senaste produktion är en serie i tre delar med namnet ”Water Colours” gjord för National Geographic Television. Den har redan inhöstat 35 belöningar. Serien har ännu inte visats här hemma.
Sent under fjolåret bosatte sig paret i Indonesien för att driva Wakatobi Dive Resort. Wakatobi är den dyk-ö som ligger på sydvästra spetsen av Sulawesi. Det avundsvärda uppdraget har givit dem möjlighet att återvända många gånger till samma dykställe för att studera djurlivet nattetid på sitt mycket speciella sätt. De kallar det ”fluo-dykning”.
Fenomenet fluorescens innebär att ett föremål absorberar ljus av en viss våglängd (det vi kallar färg) och avger ljuset i en annan våglängd (alltså färg).
I vitt ljus avslöjar ett fluorescerande föremål bara sina vanliga färger. Men i nära ultraviolett blåaktigt ljus absorberar föremålet det blå och förvandlar det till andra klart glödande färger. Paret Chaumette använder just sådant ljus. De har ultravioletta lampor för att undersöka hur djur ser och kommunicerar i vattnet. Metoden är mycket mer än bara ett färgprunkande jippo.
”Vi har redan upptäckt världens första färggrant fluorescerande pygmésjöhäst och en fluorescerande havsorm” säger Anita Chaumette. Hon härstammar från Yorkshire. Hennes make Guy är fransman. ”Forskarna har bekräftat en intressant sak. På vilket dyk som helst har dykare mer än nittio procents chans att upptäcka något som ingen någonsin har sett. Helt enkelt för att så få har gjort som vi!” När hon säger dykare menar hon dig och mig. De nya cheferna på Wakatobi inbjuder nämligen sina gäster att vara med och lära sig om fenomenet fluorescens.
För att spela in ”Water Colours” ägnade sig paret Chaumette först flera månader åt att nattdyka runt Bonaire i Karibien. Sedan följde fyra år i Södra Stilla Havet. Där studerade och dokumenterade de fluorescens i vatten i samarbete med ledande vetenskapliga forskare. Målet var att undersöka hur fiskar ser färger och varandra.
Parets arbete har visat upp de många ”färger” som vi människor inte ens kan se – lika lite som vi kan se om ljuset är polariserat eller om det innehåller ultraviolett. Deras slutsats är att färg är ”fiskarnas huvudsakliga hemliga språk. Det används för att hitta en partner, undvika rovdjur och lura egna byten.”
Bara Liquid Motion har lyckats dokumentera fenomenen i bild. Producenterna hävdar att resultaten ”verkligen tar världen med storm.”
”I havets värld är vi människor praktiskt taget blinda” säger Anita. ”Havsdjuren inte bara kommunicerar med färger och ändrar kulör för att utväxla meddelanden. De använder faktiskt fluorescens som en del av sin färgkommunikation. De manipulerar nyanser för att förändra sitt utseende, förändrar kroppsmönster för att uttrycka känslor och humör – allt beroende på vilket budskap de vill förmedla.”
”Från att genomskinliga slemfiskar blir lysande rosa till att ödlefiskar framträder i limegrönt – djuren använder det blåskimrande...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser