DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Mabul – fristed for makroliv
de fotogene anemonefisk er koralrevets supermodeller. og tomatklovnfisken er muligvis den smukkeste af dem alle.
Mabul – fristed for makroliv
SOVEPOSE  En papegøjefisk, som er ved at spinde en kokon, der skal fungere som en sovepose for natten, er en af de mere usædvanlige adfærdsmønstre, man kan bevidne på et natdyk.
Mabul – fristed for makroliv
I ORKANENS ØJE At svømme rundt midt inde i en enorm klynge storøje travaller eller andre store stimefisk, er en oplevelse for livet. Stimerne omkring Mabul er ofte så store, at de helt lukker solen ude.
Mabul – fristed for makroliv
HURTIGSTE KÆBE I BYEN Tudsefisk kan sidde helt stille i flere uger ad gangen, men når en uheldig fisk vover sig for tæt på, slår tudsefisken til og sluger byttet med en lynhurtig sugebevægelse. Det går så stærkt, at det ofte ikke kan ses med det blotte øje. Pludselig er byttefisken bare væk ...
Mabul – fristed for makroliv
Man skulle ikke tro det, men gopler er nært beslægtede med koraller. Begge tilhører arten cnidaria og har evnen til at afsende små giftpile mod deres bytte.
Mabul – fristed for makroliv
I SIT ELEMENT  I Caribien er dragefisken en invasiv art, der forretter stor skade, men her i Sydøstasien er dens tilstedværelse vigtig for balancen på revet. Mabuls kunstige rev er gode jagtmarker for dette rovdyr, der foretrækker skyggefulde områder væk fra direkte sollys.
Mabul – fristed for makroliv
MIKROKOSMOS  Denne koralbars udgør sit eget lille univers. De små trevaller følger barsen tæt, fordi den yder beskyttelse og ly, og en remora har sat sig fast på oversiden som en blind passager.

Mabul

– En fristad för fisk, makroliv och dykare

Text och foto Imran Ahmad og Cassandra Dragon
Utanför den malaysiska delen av Borneos kust ligger Mabul, en liten ö med ett fantastiskt makroliv. Överfiske och dynamitanvändning har allvarligt skadat stora delar av de omkringliggande korallerna, men nya konstgjorda revstrukturer har gjort Mabul till ett paradis för muckdykare. Stora havsabborrar och stim av jackfish hör till de främsta invånarna som nu vänder tillbaka till detta avlägsna hörn av Sydostasien.

Mabul är en liten ö utanför den sydöstliga kusten av malaysiska Borneo, cirka 15 kilometer från den legendariska dykdestinationen Sipadan. De flesta av öns invånare kom ursprungligen hit från närliggande öar i det sydliga Filippinerna. De är en blanding av Suluk-muslimer och Bajau Laut-folk, som är ett nomadiskt folkslag mer känt som havszigenare. Mabul är en fiskarö och de flesta människor här har starka band till havet. De tjänar största delen av sin inkomst på att transportera bläckfiskar och fisk till Semporna på fastlandet och sälja dem där. Förutom den fantastiska dykningen lockar även Mabuls vackra sandstränder flankerade av kokospalmer besökare till ön. Det finns varken bilar eller vägar här så om man vill på upptäcktsfärd när man inte är i vattnet får man gå till fots. 

Makro

Man bör inte komma till Mabul med förväntningar om att få dyka på frodiga korallrev. Här handlar det primärt om muckdyk. Desvärre har de flesta av Mabuls korallrev blivit förstörda av fiskare beväpnade med cyanid och dynamit. Men för dykare med förkärlek för små märkliga varelser är platsen ett paradis. De kommer långväga för att träna sin blick och sina fotografiska förmågor på bisarra skapelser som paddfisk, blåringad bläckfisk, kantnål, otaliga arter av räkor och krabbor och sist men inte minst de myriader av nakensnäckor man kan finna.

Mabuls dykkatalog bjuder dock också på annat än makrodykning. Vid området omkring resorten Sipadan Mabul lockar försöket att återställa korallerna nu också större marina liv. Och ett fiskefristadsprojekt som sjösattes för tio år sedan med resortens ägare Robert Lo i spetsen har nu fått goda resultat. Lo började ursprungligen med att bygga konstgjorda rev (undervattensstrukturer där fisk lockas till att para sig och trivas) av trä, betong och andra material. Medan andra projekt med konstgjorda rev i regionen använde elektricitet i sina strukturer tilläts reven i Mabul att utvecklas naturligt. På de hårda ytor som infördes kunde alger och ryggradslösa djur som havstulpaner, koraller och ostron sätta sig fast. Meningen var att dessa arter skulle utgöra den födoförsörjning som kunde locka tillbaka fisk till området. Småfisk som sardiner och ansjovis anlände först och de i sin tur lockade till sig större rovdjur som jackfish och barracudor. Efter hand som tiden gått har strukturen helt tagits över av alger, sjöpung, svamp och mjuka och hårda koraller vilket skapar ett universum av liv.

Livets biograf

När man dyker på de människoskapade strukturerna i Mabul kan det kännas lite som att se en scen från en IMAX-film. Även vid sidan av Asiens fantastiska naturliga rev ger detta konstgjorda rev en sensorisk överbelastning med jämna mellanrum. När du hoppar i från änden av resortens brygga på två meters djup omsvärmas du av täta stim med ansjovis som far förbi i synkroniserad samhörighet. En rovfisk kryssar då och då igenom stimmet för att få sig en...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

DYKNINGEN Mabul är primärt en makrodestination. Här finns mycket för folk som älskar att studera småliv och dykningen är väl lämpad för nya dykare och människor som gärna vill ha  kameran med under vattnet....

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser