DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Malaysia – Stort och smått i öst och väst
Vita stränder, palmer och klart vatten. Även ovanför ytan är tillvaron på Sipadan helt klart uthärdlig.
Malaysia – Stort och smått i öst och väst
Anemonfisken är en vanlig syn på Malaysias korallrev.
Malaysia – Stort och smått i öst och väst
Sköldpaddan är förmodligen Sipadans mest typiska kännetecken.

Malaysia

– Stort och smått i öst och väst

Text och foto: Stefan Beskow
Solen har slocknat! Åtminstone är det så det känns när jag befinner mig mitt inne i tornadons öga. Var jag än vänder blicken omges jag av en kompakt vägg av silverglänsande avlånga predatorer. Tusentals ögon betraktar mig misstänkt och det känns verkligen som om jag är i händelsernas centrum, trots att det motsatta förmodligen är närmare sanningen när jag befinner mig strax utanför Borneos västkust. Närmare bestämt på Sipadan.

Barracuda point på Sipadan är en dykplats som verkligen gör skäl för namnet. Ingenstans har jag upplevt ett barracudastim av samma kaliber som här. Det är dock som alltid med vilda djur, det gäller att besöka platsen när stimmet är hemma. Fast även om huvudattraktionen är någon annanstans erbjuder dykplatsen enastående dykning. Revhaj, sköldpaddor och även stim med buckelhuvad papegojfisk syns regelbundet.

Utan tvekan är Sipadan det stora dragplåstret när det gäller dykning i Malaysia och med all rätta. Förutsättningarna för dykning är verkligen ypperliga! Från en betydligt djupare omgivning reser sig Sipadan upp från havsbotten hela vägen till ytan och blir på så sätt en oas för allt marint djurliv. Och det märks. Här finns det mesta i överflöd. Förutom det gigantiska barrcudastimmet finns här även ett lika stort stim med taggmakrill, ett gigantiskt stim med buckelhuvade papegojfiskar och om sköldpaddor skulle komma i stim är det på Sipadan de gör det!

Runt ön ligger dykplatserna tätt och det är vanligt att man börjar dyket på en dykplats och avslutar det på en annan. Namn som South point, Hanging gardens, Drop-off och Whitetip avenue får det att vattnas i munnen på alla dykare som besökt ön. Väggdykning är den förhärskade dykprofilen. Ibland lodrät och ibland kraftigt sluttande. På vissa ställen finns det platåer som kan samla på sig täta stim av olika slag.  Det finns också möjlighet att med guide besöka Turtle cave som är ett ganska omfattande grottsystem.

Muckdykning deluxe
Eftersom Sipadan på grund av välbehövliga besöksrestriktioner numera är obebodd, bor man framförallt på grannöarna Mabul och Kapalai och gör dagsutflykter därifrån till Sipadan. Dock är dykområdet kring dessa öar också riktigt vasst. Framförallt är det ”muck diving” som görs här, även om jag personligen tycker att reven kring framför allt Mabul är lite för fina för att kalla ”muck”. Området är en pålitlig leverantör av alla små ovanliga kryp som inbitna makrofotografer kan önska sig. Grodfiskar, spökfliksfiskar, mandarinfiskar, flamboyant-bläckfiskar och naturligtvis de obligatoriska pygmésjöhästarna. Ja, listan kan göras lång.

Förutom området kring Sipadan och öarna Kapalai och Mabul finns det ännu ett riktigt bra dykmål utanför Borneo. Det är Layang – Layang som är en gammal militärbas som gjorts om till en resort. Layang – Layang ligger ännu mer isolerat än vad Sipadan gör och efter att du flugit till Kota Kinabalu får du flyga till själva resorten som ligger en bra bit ut i Sydkinesiska havet. Även här reser sig revet från stora djup och drar till sig mängder med djur. Framför allt är det storvilt som dykare vallfärdar hit för att se. Hajar, mantor och en och annan valhaj är frekventa besökare här. Lägg dessutom till sikt som är något utöver det vanliga, det är inte ovanligt med 40 meter, och intakta och välmående koraller så förstår du att det är ett dykmål i världsklass.

Det finns fler...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Geografi Malaysia består av två delar. Malaccahalvön och Norra Borneo. Delarna kallas även Väst- och Östmalaysia. Totalt har Malaysia cirka 28 miljoner invånare och en yta på 329 758 kvadratkilometer vilket...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser