DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
TOPP 10 – vrakdyk
TOPP 10 – vrakdyk
1 av 1

TOPP 10 – vrakdyk

Av redaktionen Foto: Jesper Kjøller

Vad gör ett vrakdyk till något särskilt? Storleken hjälper säkert till. Men även att det finns en spännande historia, gärna med dramatiska övertoner. Vi har nominerat tio av de (enligt vår mening) bästa vrakdyken i varma vatten, utan rangordning.

Här har du redaktionens topp tio-listor på några av världens bästa dyk inom sex kategorier. De är inte  inbördes rangordnade så nummer ett är inte nödvändigtvis bättre än nummer två eller tio. Vi har valt att inkludera både de klassiska dykplatserna och några lite mer udda. Det är naturligtvis också en mycket subjektiv lista. Andra dykare hade säkert gjort ett annat urval.
– Trevlig läsning!

1. Thistlegorm – Egypten
MOTORCYKLAR OCH TÅGVAGNAR
Det 126,5 meter långa skeppet byggdes i Sunderland år 1939. 1941 började hon frakta material till den åttonde armén i Alexandria, och i september ingick hon i en konvoj genom Röda havet. I väntan på att Suezkanalen skulle öppnas igen efter ett tyskt angrepp kastade man ankar. Natten till den 6 oktober 1941 anfölls Thistlegorm av tyska långdistansflygplan och träffades av bomber i aktern. Hon sjönk snabbt efter en stor explosion. Idag är Thistlegorm en av Röda havets klassiker, och ett dyk man helt enkelt ska ha med i loggboken.

2. Umbria – Sudan
skepp lastat med granater
År 1940 förklarade Italien krig mot Storbritannien. Vid den tiden låg det italienska fraktskeppet Umbria för ankar utanför Port Sudan. Kaptenen hörde nyheten och sänkte skeppet för att hindra att lasten med militär utrustning skulle falla i britternas händer. Hon har fortfarande så mycket sprängämnen ombord att hon lätt skulle kunna jämna Port Sudan med marken.

3. Yongala – Australien
historiskt minnesmärke
Ångfartyget Yongala sjönk under en tropisk cyklon 1911. Vraket blev identifierat först 1958 och ligger 48 sjömil utanför Townsville. Vraket är nu klassat som ett historiskt minnesmärke. Dykare får därför inte simma in i vraket eller röra vid något. Platsen är en oas för stora fiskar, mitt på den oändliga sandslätten.

4. Zenobia – Cypern
ETT DYK BLAND 100 LASTBILAR
Både problem med ett datorstyrt ballastsystem och ett manövreringsfel bidrog enligt rykten till att denna svenska roll on roll off- färja sjönk 1980. Vraket ligger lite utanför Larnacas hamn. Skrovet reser sig 15 meter från botten på 42 meters djup. Lasten bestod av 104 fyllda lastbilar som fortfarande står på bildäcket.

5. USS Oriskany – Florida
VÄRLDENS STÖRSTA KONSTGJORDA REV
Det amerikanska hangarskeppet USS Oriskany togs i bruk i Medelhavet 1951 och blev senare det första fartyg av sin typ som rundade Kap Horn. Ständigt uppdaterad blev hon ett av de första hangarskepp som fick en elektrisk rulltrappa att forsla piloterna fram och tillbaka mellan däcken. Med sina 275 meter och en överbyggnad som reser sig 46 meter över havsbotten är hon världens största konstgjorda rev. Hon blev sänkt utanför...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser