DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Maldiverna – alltid nära till havet
Mantorna vid Hanifaru bryr sig helt enkelt inte om att dykarna finns där. De har fullt upp med att glufsa plankton.
Maldiverna – alltid nära till havet
Maldiverna har sin egen anemonfisk, maldiverclownfisken Amphiprion nigripes. Den gömmer sig nästan alltid i en praktanemon.
Maldiverna – alltid nära till havet
All transport mellan atollerna sker med amfibieplan. Piloterna är snyggt klädda i skjorta och shorts, och barfota. Så klart!
Maldiverna – alltid nära till havet
Det finns också massor av makroliv på Maldiverna. En liten bluestriped fang blenny sticker ut sitt leende ansikte från gömstället.

Maldiverna

Alltid nära till havet

Text och foto: Jesper Kjøller
Det är svårt att inte hala fram alla Bounty-reklamklichéerna när man ska beskriva Maldiverna. Det går ju inte att bortse från azurblå laguner, kritvita och kokospalmsinramade stränder och idylliska byar med lokalbor i utriggarkanoter. Det unika öriket i Indiska oceanen är ett paradis för dykare, smekmånadspar och alla som dyrkar sand, sol och hav.

Genom århundraden har sjöfarare som seglat över Indiska Oceanen betraktat Maldiverna som en samling förrädiska rev att undvika till varje pris. Även om man visste att öarna var vackra menade de att det var för riskabelt att närma sig dem, det var helt enkelt för svårt att navigera säkert i öriket. Än idag håller sjöfarten sig på säkert avstånd från de många låga reven. Det är en bidragande orsak till att Maldiverna är så orört och att befolkningen i stort sett fått leva i fred.

På sätt och vis är det ironiskt att de korallrev som tidigare hållit pirater och kolonialmakter på avstånd nu är landets kronjuveler.  Tar man en titt på Google Earth så måste man zooma in rejält för att överhuvudtaget kunna se någon form av land. Maldiverna består av lite mer än 1 000 korallöar som är grupperade i en dubbel kedja. Kedjan löper från norr till söder och är uppdelad i sammanlagt 26 atoller. Öriket täcker en yta av 90 000 kvadratkilometer men bara fyra procent av den ytan består av land, så det är en av världens mest sparsamt befolkade nationer. När vi nu ändå talar om rekord: Maldiverna är det minsta landet i Asien och också världens minsta muslimska nation.

Korallerna betyder allt för Maldiverna. Landet är byggt på dem och husen är byggda av dem. Dessutom bildar korallerna en naturlig barriär som skyddar öarna mot havet. Inne i atollerna finns stora laguner som är anslutna till havet via smala kanaler med starka strömmar. Tidvattnet för mer sig näringsrikt vatten från djupet och in genom kanalerna vilket gör atollerna till en stor levande och pulserande organism.
Mer än 2 000 arter av fisk kallar Maldiverna för hemma, alltså i stort sett hela Indiska Oceanens repertoar. Dessutom finns en hel del endemiska arter (alltså arter som bara finns här och ingen annanstans).

Barfotapiloter
Det finns runt 150 turistanläggningar och resorts i landet och 85 procent av intäkterna kommer från turism. Alla resor till Maldiverna börjar och slutar i huvudstaden Male, eller rättare sagt vid den internationella flygplatsen som ligger på en ö precis sidan om Male. Härifrån fortsätter resan ofta med amfibieplan såvida man inte kliver direkt ombord på en liveaboard redan vid flygplatsen.
Maldivian Air Taxi har världens största flotta av De Haviland Twin Otters utrustade med pontoner så att de kan landa och starta överallt där det finns vatten. Piloterna är oklanderligt klädda i vita nystrukna skjortor, shorts med pressveck – och barfota.

De flesta resorts har dykcenter men några fungerar också som hemmahamn och provianteringsbas för en räcka liveaboards. Resortbaserad dykning har den fördelen att man kan njuta av anläggningens ofta luxuösa faciliteter mellan dyken, och det är så klart en bra lösning om man reser tillsammans med ickedykande familjemedlemmar eller vänner. Ofta åker man tillbaka iland mellan varje dyk så man kan alltså sätta ihop dagens program som man själv önskar. Kanske dykning på...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

RESA Du kan flyga med reguljärflyg till Male med en rad olika flygbolag. Det ingår oftast en mellanlandning, typiskt i Doha eller Dubai. Priserna börjar på runt 6500 kronor och flygtiden är cirka 15 timmar. Det finns...

Fakta

Visste du att…

Om en maldivisk man vill skiljas från sin fru behöver han bara säga jag vill skiljas tre gånger. Föga förvånande har landet världens högsta skilsmässofrekvens. Om en kvinna...

Fakta

Visste du att…

Om världshaven fortsätter att stiga i den takt som många forskare fruktar kommer landet att vara försvunnet 2100. För att rädda befolkningen sparar regeringen ihop pengar...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser