DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

Maldiverna

- efter El Niño

Text och bild: DYK

Maldiverna är ett av de där resmålen som brukar utmålas som ”paradisiska”. Javisst – allt ser tjusigt ut från flygplanet. Vattnet är varmt, reven vimlar av fisk, sanden är bländande vit och palmerna står i precis rätt vinkel. Men... vänta lite ... nää vi har ingenting att sätta in efter ”men”.

Förvisso – Maldiverna är drömmar som förverkligats. Ren vit korallsand kantar atoller som omges av de klarblåaste blå av Indiska Oceanens vatten. Reven är hemvist för fabulösa mängder fisk. Öarna erbjuder några av världens mest romantiska vyer.

Problemet är bara – korallerna. Sent på nittiotalet drabbades Maldiverna mycket hårt. Havets temperatur steg och korallerna dog över stora områden av reven runt de viktigaste turistatollerna. Tecken på återväxt syns över allt, även om det kommer att ta många år innan alla sår är läkta.

Inte för att det verkar vara något problem för flertalet besökare. Antalet dykare som tar sig till Maldiverna är lika stort som någonsin förr. Landet öppnar allt fler turistanläggningar för att svara mot efterfrågan. Och vem bryr sig om att myriader av pyttesmå polypdjur jobbar febrilt med att få sitt korallsamhälle att funka igen? Som turist kan man ju sitta i sin bungalow ovanför havet och kolla på fiskarna. Alltmedan små svartspetshajar kryssar mellan bryggpålarna och den röda solen sjunker ner bakom horisonten...

Maldiverna består av 26 atoller som tillsammans innefattar ca 1 200 små sandöar. Varje atoll innesluter en grund lagun med sandbotten på 35-85 meters djup. Runt atollens ytterkant löper ett rev som sluttar brant ner mot Indiska Oceanens botten. Revet avbryts med jämna mellanrum av kanaler som låter oceanens vatten flöda in och ut ur lagunen. Den norra delen av Indiska Oceanen är den enda oceanen i världen där strömmarna ändrar riktning två gånger per år, och det sker under inverkan av monsunvindarna. För att till fullo kunna tillgodogöra sig dykningen i Maldiverna på bästa sätt bör man känna till denna egenhet, och välja tid och plats där efter. Oavsett säsong så dyker man huvudsakligen på lovartsidan av atollen där strömmen går från oceanen och för med sig mycket klart och samtidigt näringsrikt vatten.

Dykställen finns på alla atoller. Från öarnas mysiga innerrev och husrev till tidvattenskanalernas äventyrliga ”thilas” och ytteratollernas väggar.

För oerfarna dykare är innerlagunerna säkra, fiskrika korallträdgårdar med varmt tropiskt vatten. Men Maldiverna är också resmålet för de garvade spänningssökarna. De där som längtar efter att möta hajar och mantor i våldsamma tidvattensströmmar som rasar genom smala kanaler mellan reven.

Öar med turistanläggningar finns det nu i parti och minut. De är utplacerade på längden och bredden av hela ökedjan. De mest avlägsna använder taxiflyg för att färja gästerna till och från flygplatsen. Varenda anläggning har eget dykcenter. Varenda ö har ett husrev där dykning är tillåten – ofta obegränsad. Dagsutflyktsbåtarna avgår enligt tidtabell för att transportera dykare till förutbestämda ställen. Några närbelägna – andra (ofta för mantaskådning) på rejält avstånd.

Alternativet till dagsutflyktsbåtarna är de många dykkryssningsbåtarna. Från dem får man tillgång till de bästa ställena vid de bästa tillfällena. Ofta erbjuds...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser