DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Thailands bästa dykområden – Krabi & Phi Phi
Thailands bästa dykområden – Krabi & Phi Phi
Thailands bästa dykområden – Krabi & Phi Phi
Thailands bästa dykområden – Krabi & Phi Phi
Thailands bästa dykområden – Krabi & Phi Phi
Thailands bästa dykområden – Krabi & Phi Phi

Thailands bästa dykområden

– Krabi & Phi Phi

Text Magnus Lundgren Foto: TAT

Natursköna Krabi & Phi Phi öarna ligger ganska nära Phuket och en bit norr om Ko Lanta på Thailands västkust. Både Krabi och Phi Phi har på relativt kort tid blivit väldigt populära bland Thailands turister. Inte minst skandinaver. Kanske mest för sina dramatiska kustlinjer, vita stränder och vackra övärld.
Runt Krabi & Phi Phi kan man aktivera sig på många olika sätt. Segla, snorkla, paddla, bada i vattenfall, besöka grottor, följa vandringsleder, fågelskåda eller varför inte göra som de allra flesta, bara slappa på stranden. Krabi’s och Phi Phi’s dykning är inte riktigt av samma kaliber som runt Similan öarna, men det finns ett brett spektra av dykplatser. Vissa överraskar med dykning av riktigt hög klass.
En del dykplatser kan nås med dagsturer från såväl Phi Phi, Phuket, Krabi och Koh Lanta. Vi bestämde oss därför för att inkludera King Cruiser, Anemone reef och Shark Point i Phuket guiden, även om dessa också kan nås från Phi Phi och Krabi som dagsutflykter. Vi kommer att ta med Hin Daeng, Hin Muang och Ko Ha i nästa nummer där vi presenterar Koh Lanta även om man också kan dyka dessa platser från Krabi och Phi Phi också. Bara så ni vet!

Apor och grodor
Staden Krabi är inte så känd men provinsen Krabi’s stränder och cirka 130 öar har många ”hotspots” som är mer kända. Här finns Ao Nang med sina stränder och fantastiska kalkstensöar, halvön Railay beach och Ton Sai beach som bland mycket annat är ett slags klättringsmecka i regionen och nationalparken Hat Noppharat Thara för att nämna några. En av de allra populäraste aktiviteterna är snorkling och dykning.
Krabi’s närliggande övärld erbjuder grunda dykplatser med lättsamma dyk till ett maxdjup på cirka 20 meter som till och med nås med så kallade ”långsvansbåtar”. Bor man runt Krabi och vill dyka halvdagar är dessa lokala dyk melodin. Korallreven verkar vara en slags barnkammare och hyser en stor mängd ung revfisk men även karaktärer som anemonfiskar, barrakudastim, vresiga tryckarfiskar och en och annan svartfenad revhaj om du har tur.
I skärgården utanför Ao Nang finns det också högklassigt ”makroliv” som kryddas av mantisräkor, sjöhästar, populära ”frogfish”, nakensnäckor, igelkottsfiskar och ”pipefish”. Dessa dyk är extra populära för undervattenfotografer. Den mest populära dykdestinationen från Krabi’s olika stränder är dykplatserna kring Phi Phi öarna som ligger cirka 40 km från Ao Nang’s strand.

Phi Phi öarna
Phi Phi öarna är en bedövande vacker plats med höga kalkstensklippor som störtar lodrätt rakt ner i blått eller turkost hav och skinande vita stränder så har ni Phi Phi öarna i ett nötskal. Det var inte så länge sedan byn på Phi Phi Don, den stora ön, var en slumrande liten muslimsk fiskeby. Idag är Phi Phi ett av de mest populära turistmålen i Thailand. En hel del besöker öarna på dagsutflykter men många väljer att bo på Phi Phi Don.
Det var på en av Phi Phi öarna,...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser