DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Mallorca – Balearisk dykning
Det lilla oidentifierade vraket som Petro Divers tar ut sina gäster till.
Mallorca – Balearisk dykning
Bläckfiskar kryper ibland efter klippkanterna men oftast ser man bara ett öga som tittar ut ur något hål.
Mallorca – Balearisk dykning
Den vackra klotformade grottan utanför Porto Sollér.
Mallorca – Balearisk dykning
Klipplandskapet under ytan är ofta dramatiskt, som här utanför Porto Sollér där klipporna försvinner ner i djupet bakom Fredrik Isakson.
Mallorca – Balearisk dykning
Skylighten och lejdaren ner i maskin på vraket (The Palma Wreck) som ligger utanför Palmas hamn. Det här är den typ av vrak vi skandinaver många gånger älskar för att de är så spännande dykplatser.
Mallorca – Balearisk dykning
Mallorcas stränder skär ofta in i klipporna. Längst in i en vik öppnar sig en större eller mindre strand där parasoll står i rader.
Mallorca – Balearisk dykning
Mallorca bjuder på många vackra platser, som till exempel området runt Port Andratx där många rika och berömda slagit sig ner.

Mallorca

– Balearisk dykning

Text Fredrik Isakson Foto Alex Dawson
Mallorca är ett klassiskt charterresmål som varje år tar emot tiotusentals svenska semesterfirare. De flesta kommer nog hit för sol och bad, men DYKs reportageteam har naturligtvis andra aktiviteter i kikaren. Häng med ner och se vad semesterön kan erbjuda undervattensturisten.

Jag lämnar rusket i Sverige för värmen på Mallorca. Jag vet inte riktigt vad jag kan förvänta mig, har en bild av turister, stränder och Vinganläggningar med ”all inclusive”. Jag har en tidigare erfarenhet av Mallorca, när min dotter var tio. Hon hade kul, men jag kände mig instängd i den inhägnade värld som en charter kan vara. För barnfamiljer är det dock fantastiskt. Hotellområdets underhållningsgrupp sliter och gör upplevelsen för barnen fantastisk och samtidigt skapar den en lucka för egen tid för föräldrarna. Men den här resan har ett annat fokus, nu är det dykning som gäller. Vårt mål är att se vad Mallorca har att ge en dykare. Vad döljer sig för äventyr under ytan och på denna, på många sätt, den vanligaste semesterön? 

Porto Petro

Vi börjar i Porto Petro, en hamn på södra Mallorca vid Cala d´Or, guldkusten. Klipporna störtar brant ner i havet och barrträd skuggar mot solen. Här och där gömmer sig små sandstränder som bryter in i den annars kompakta klippan. Utanför hamnen står fyren, El Faro, där det går att dyka även när det blåser hårt eftersom den är skyddad från havet utanför.  Botten består till stora delar av sand, stenblock och här och där sjögräsängar, Posidonia oceanica

Dykcentret Petro Divers är tyskt och Ralf Detter och hans medarbetare jobbar hårt för att ge sina besökare en bra upplevelse. Dyker gör vi från en RIB-båt. Det verkar vara den vanligaste formen av dykbåt på Mallorca. Bly och utrustning tas av i vattnet och sedan häver dykaren sig upp på pontonen. I vissa fall finns en liten stege som man kan använda för att ta sig upp. Det är rekreationsdykning på luft som gäller. 

Vind och gamla nät

Det har blåst några dagar så partiklar yr genom vattnet. Det är också därför vi dyker vid fyren. Vi landar på några stenblock och ett par Conger conger, havsålar, tittar misstänkt på oss från sina håligheter. På en sten vinkar en anemon med sina armar. Ett gammalt nät böljar lätt i dyningen där det står upp från sandbotten. Sjögräs täcker nätet och en fisk gömmer sig numera i det som tidigare användes för att fånga andra fiskar.

Vingen är fylld till max och jag är tung som en sten. Det var länge sedan jag dök i en fem millimeters våtdräkt och jag inser att jag nog inte behöver något bly alls, de fyra kilo jag har på mig är alldeles för mycket med min singelvinge och aluminiumplatta. Redan här blir vi medvetna om att klipplandskapen i undervattensvärlden på Mallorca är imponerande och ger häftiga panoramavyer. Här får vi ett maxdjup på 26 meter.

Cala Egos klippor

Vårt nästa dyk blir vid Cala Egos som är en vacker dykplats. Man börjar uppe i sjögräsängarna där en del av nöjet ligger i att finna de bläckfiskar som alltid gömmer sig i stenrösen man passerar. Ett öga tittar fram ur ett hål och därunder gömmer sig en av havets kameleonter. Sedan faller vi ner över en fin kant där...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Geografi Branta klippor med insprängda stränder. Förutom i de mer turistinriktade delarna där man finner de stora stränderna.

Transport Vi färdades med bil över ön men det går också bussar...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser