DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Malta

Text: Anneli Johansson - Foto: Håkan Johansson

Mitt i Medelhavet ligger öriket Malta. Omgivet av klart vatten, ett behagligt klimat och grannöarna Gozo och Comino. Intrycket efter en vecka på huvudön är att det finns få platser i Europa som kan mäta sig med Malta när det gäller konsten att ta emot och serva dykare.

På Malta är dykning stort. 1999 räknade man minst 35 000 dykare. En av anledningarna är att det är lätt att dyka här. Det finns gott om dykcenter, 20 st på Malta och 10 st på Gozo, så man behöver inte leta länge för att hitta ett som passar. Dykcentren håller hög klass och på flera av dem har du tillgång till Nitrox. De flesta dyk görs från land och bortsett från lite dåliga vägar här och var tar man sig snabbt runt till de olika dykplatserna. Dessutom finns det varken tidvatten eller strömmar här.

Om man planerar att åka till Malta för att dyka kan det vara en god idé att ha en färsk hälsoundersökning för dykning med sig, eftersom det är kravet för att få dyka här. Skulle man inte ha någon med sig går det givetvis att ordna på plats. Dykcentren har läkare de kan ringa med kort varsel men man spar tid genom att vara förberedd. Det krävs även att man har ett dyk-tillstånd men det löser sig automatiskt om man dyker med något av dykcentren.

bombaren Vi rullar i vattnet och sjunker sakta neråt. Det dröjer inte länge förrän man kan ana konturerna av henne. Jag hade föreställt mig ett flygplan mycket större men vingbredden på planet är inte mer än 17 meter så hon är ganska liten, denna engelska Bristol Blenheimbombare. Det känns konstigt att för första gången dyka på ett flygplansvrak. Det passar liksom inte in med flygplan under vattnet. Nere på 42 meters djup ligger hon och väntar. Sikten är god så jag har hinner få en bra titt på henne innan vi är framme vid vraket som ligger plant på sandbotten. Hon är fortfarande ganska intakt så det är ett utmärkt vrak för vidvinkelfotografering. Både pilotstol, styrpinne och den ena propellern är kvar. Kan inte undgå att tänka på hur det var den dagen någon gång under 2:a världskriget när planet nödlandade.

piloten Den har fortfarande propellern kvar och är perfekt för fotografering. Strax simmar vi vidare. Fler bilder ska tas innan vi måste återvända till ytan och vi har inte så många minuter på oss på detta djup. Vi tar en noggrann titt på pilotstolen och styrspaken. Man frestas nästan att provsitta men vi nöjer oss med att titta. Vi vill ju inte förstöra något. Andra dykare måste ju också få chansen att se detta vrak. Nu drar vi oss en liten bit framför vraket där hela nospartiet ligger upp och ner med landningsstället pekandes rakt upp. Håkan knäpper ett par bilder till och sen är det tyvärr dags att lämna Blennheimbombaren för denna gång. Kanske det blir fler…

Celine Dion Nästa dag åker vi med Aqua Venture från nord-västra sidan av ön. På knaggliga vägar tar vi oss ner till Zurrieq, där vi ska dyka på Um el Farud som är ett 10 000 ton, 109 meter långt tankfartyg som under sin verksamma tid fraktade bränsle.

Den 3 februari 1995 låg hon i torrdocka på Malta för att repareras då en kraftig explosion skakade...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser