DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Cypern runt på sju dagar – dykturné i ilfart
På Fish Reserve finner man bland annat resterna efter en gammal helikopter.
Cypern runt på sju dagar – dykturné i ilfart
Ayia Napas karaktäristiska kustlinje vid Green Bay.
Cypern runt på sju dagar – dykturné i ilfart
Även om vraket Accelo är ganska förfallet finns där fortfarande spännande detaljer att kika på.
Cypern runt på sju dagar – dykturné i ilfart
Accelo ligger på grunt vatten, så det finns gott om tid för att utforska vrakresterna.
Cypern runt på sju dagar – dykturné i ilfart
En av de många lastbilar som står på Zenobias lastdäck.
Cypern runt på sju dagar – dykturné i ilfart
En tunnel utanför St. Georges.
Cypern runt på sju dagar – dykturné i ilfart
Möte med en sjöhare på St. Georges Island.
Cypern runt på sju dagar – dykturné i ilfart
Tritonsnäckan håller bestånden av den skadliga törnekronan nere.

Cypern runt på sju dagar

– dykturné i ilfart

Av Stuart Philpott

Fem dykcentra, 19 dykställen inräknat ett av världens största vrak – och sju dagar att hinna med alltihop. Vilka intryck skulle Cypern lämna på förstagångsbesökaren Stuart Philpott?

Dykturné Cypern runt – eller Mission Impossible? Inte ens jag var riktigt förberedd på det helgalna dykschema som Cyprus Dive Centre Association (CDCA) hade lagt upp för min räkning. Jag sveptes iväg från öster till väster och fick smakprov på fem dykcentra och 19 dykplatser. Snart började jag känna mig som pinnen i ett stafettlopp. Jag skjutsades runt från det ena dykcentret till det andra.
Min dykvecka i vansinnesfart startade vid Protaras och studsade till Limassol, Paphos och Polis innan den avslutades i Larnaca. Att leva ”på resande fot” har nog aldrig varit en lika passande beskrivning. Det var full fart på alla cylindrar från ögonblicket jag hade passerat tullklareringen på flygplatsen i Larnaca. Nåja – först efter att Dora från Easy Divers hade lyckats hitta sin pickup på bilparkeringen. Till hennes försvar måste jag medge att jag själv också alltid glömmer var jag har parkerat bilen.
I rasande fart jagade vi iväg längs motorväg A3 mot Protaras. Sedan mot det ökända innestället Ayia Napa. Jag hyste vissa förhoppningar om att få träffa en eller annan kändis senare på kvällen. Mina planer raserades totalt. Doras bättre hälft Joey dök upp och ordnade avresa för mig klockan 06:30 påföljande morgon.
Säsongen var nästan slut. Ändå förväntade jag mig att Ayia Napa skulle vara smockfullt med partajande gäster. Joey berättade att det hade blivit ont om brittiska turister sedan Cypern gick med i EU. Då ökade nämligen priserna till den grad att det skrämde bort supa&kröka-brigaden. ”I år har vi haft mest tyskar och skandinaver” sade han.
Första stranddyket var vid Blue Lagoon. Joey presenterade mig för den brittiske pensionären Viv. Han var min guide för dagen. Cypern vimlar av pensionerade britter. Viv hade flyttat till soligare klimat för ungefär ett år sedan. Men han berättade att sysslolösheten snart hade drivit honom till vansinne. Då tog han ett deltidsjobb som guide på Joeys dykcenter.
Viv ledde mig runt på dykplatsen och tog mig genom ett antal grottor och tunnlar. Där fanns några glesa stim med småfisk och en bläckfisk. Vi såg också en muräna. Men den låg död på bottnen. Jag hoppades att det inte var ett dåligt omen.

Nyförvärv
Efter ett kort ytintervall tog vi oss över till Green Bay. Igångsstället var prydligt och lättgånget. Vi följde sandsluttningen ut till ungefär 10 meter. Där började Viv gnugga energiskt med en småsten mot en stor klippa. Han kallade den Fish Stone. På bara något ögonblick blev vi helt omvärvda av småfisk. Säkert måste någon ha matat fisk i smyg där för inte så länge sedan. Men det var trevligt att få se så många fiskar på samma gång.
Sedan gav Viv mig en rundtur i viken med dess senaste nyförvärv – ett vägmärke med ”Parkering förbjuden”. Det låg också några sönderbrutna amforor på grunt vatten. De var inte mycket att hurra för precis. Framåt kvällen släppte Dora av mig i Larnaca. Där väntade Clive från Dive-In för att köra mig...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser