DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Tour d'Europe 2 – Storbritannien
En brugd passerar rakt under oss över den vita sandbotten.

Tour d'Europe 2

– Storbritannien

Text och foto: Mattias Granberg & Linn Vennberg

Efter att ha lämnat Luleå har Linn och Mattias hunnit besöka den svenska västkusten som start på sin 15 månader långa resa med den specialbyggda husbilen. Det hann bli några salta dyk i Smögen innan de fortsatte resan vidare ut i Europa...

►  Mot kontinenten
För er som missade den första delen av vår resa genom Europa, startade vi från norra Sverige i maj och började med att dyka på den svenska västkusten.

Därefter var det dags att lämna Sverige, och planen var att åka direkt till Storbritannien genom Tyskland och Nederländerna. Men restriktioner som införts tills följd av COVID-19 gjorde att vi fick ändra våra planer. Storbritannien hade genomfört en lockdown från mars, men de höll nu på att öppna upp landet och var på väg att införa en 14 dagars karantän för alla inresande. Vi stannar i Nederländerna tills Belgien och Frankrike öppnat sina gränser, och fortsätter sedan ner till Normandie för att dyka på några vrak från andra världskriget. En dykare från Bayeux dykklubb erbjuder sig att ta oss med ut för att dyka på SS Empire Broadsword och Norfolk. Oturligt nog är det inte den bästa tiden på året för att dyka i området. Detta kombinerat med de tidigare dagarnas regn, gör att sikten bara är någon meter. Trots detta blir det två fina dyk på de historiskt väldigt intressanta vraken, och vi kan bara föreställa oss hur bra det hade varit med bättre sikt.

Värmeslag och verkstadsbesök
När vi ska lämna Bayeux ger bilen ifrån sig ett inte alltför lovande ljud, och kort därefter börjar det ryka under motorhuven. Självklart är det också den hittills varmaste dagen med över 30 grader varmt. Av en lycklig slump befinner vi oss på parkeringen utanför en verkstad när det händer, så vi får hjälp direkt. Efter att ha blivit skickade vidare till två andra verkstäder hittar vi en som har rätt delar inne och kan laga bilen direkt. Under tiden slår vi läger i skuggan utanför verkstaden med hundarna, vilket verkar roa en del förbipasserande, och några timmar senare är vi på väg igen.

Den 10 juli slopas karantän för resande från Frankrike till Storbritannien, och vi kan äntligen fortsätta vår resa. Vårt första stopp blir Portland. Där dyker vi vid Chesil Cove som är ett väldigt populärt landdyk. Vi gör också ett dyk på ubåten M2 som kräver dykbåt. Ubåten sjönk i Lime Bay 1932 tillsammans med hela besättningen och är klassad som en krigsgrav. Dykdjupet är cirka 30 meter, och den står upprätt på botten nästan helt intakt. Till skillnad mot vad många kanske föreställer sig om att dyka på en ubåt, så är den ett intressant dyk med mycket att se på däck. Är man mer intresserad av djurliv så är det ingen brist på detta heller. Stora havsålar kikar ut från de många öppningarna och håligheterna, och stim av skäggtorsk simmar runt vraket.

Corona-effekten
När vi nu dyker med ett dykcenter och tar oss ut med dykbåtar tillsammans med andra gäster, börjar vi se effekterna av COVID-19 i samhället. Förutom att vi behövt göra om våra resplaner en del och bära munskydd i affärer, har det inte påverkat oss så mycket i vårt vardagsliv, eftersom vi mestadels varit ute i naturen och campat på ganska avlägsna platser. Men att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Northern Europe – Coldwater moments. Video: Ocean Exposure
Northern Europe – Coldwater moments. Video: Ocean Exposure
Fakta

Facebook: @Ocean Exposure
Instagram: @ocean.exposure
YouTube: ...

Fakta

VRAKFAKTA  M2
 
POSITION
Lyme Bay, Portland.

VRAKTYP
Ubåt/hangarfartyg

BYGGÅR
1919...

Läs artikeln i DYK #63:

SOME images:
Tour d'Europe 2 – Storbritannien , Tour d'Europe 2 – Storbritannien
En brugd passerar rakt under oss över den vita sandbotten.
, Tour d'Europe 2 – Storbritannien
Brugdens föda består av zooplankton som de filtrerar genom gälarna då de simmar med munnen öppen. De blir normalt ca 10 meter och munnen kan öppna sig och bli hela 1 meter bred.
, Tour d'Europe 2 – Storbritannien
Några snorklare observerar världens näst största fisk svepa förbi över botten.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser