DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Mares Pegasus mod Halcyon Eclipse
Både Pegasus och Eclipse fungerade effektivt i ytan. Lyftförmågan är 20,5 respektive 18 kilo.
Mares Pegasus mod Halcyon Eclipse
Eclipses old school-inflator.
Mares Pegasus mod Halcyon Eclipse
Eclipses grenrem.
Mares Pegasus mod Halcyon Eclipse
Där Eclipse har en knopp i änden av snöret, har Pegasus inget.
Mares Pegasus mod Halcyon Eclipse
Pegasus’ inflator och MRS-viktdumpare.
Mares Pegasus mod Halcyon Eclipse
Mares Pegasus mod Halcyon Eclipse – Italiensk fullblod kontra amerikansk minimalism
Mares Pegasus mod Halcyon Eclipse
Dumpventil på skuldran på Pegasus.

Mares Pegasus mot Halcyon Eclipse

– italienskt fullblod kontra amerikansk minimalism

Av John Bantin
Vingvästar har huvuddelen av sin lyftförmåga bak på ryggen. Det ger många fördelar. Du blir mera strömlinjeformad. Du har bröstet fritt. Konventionella jackvästar tenderar ju att skrymma en massa framtill. Vi har testat två olika bud på hur en vingväst för fritidsdykare kan utformas.

Mares Pegasus tillverkas i Italien. Den är en ny lättvikts vingväst med enkel luftsäck och det integrerade viktsystemet MRS från Mares. Västen är utrustad med ett vanligt remställ och dubbel grenrem att knäppa fast på bägge sidor. Grenremmen fann jag överflödig att använda när jag dök med enkelflaska – trots att det var en 15-liters.
Pegasus har bred midjerem. Den knäpps ihop med det stora snabbspännet ”Fast Tech”. Det kompletteras av en bröstrem. Där kunde jag smidigt stoppa undan min inflatorslang. Så har jag för vana att göra. Nertill dolde gummiremmar delvis vingens volym. Västen är försedd med lättvikts D-ringar av syntetmaterial. Det hela framstår som en lätt men rejäl konstruktion.
Halcyon Eclipse kommer från USA. Den kombinerar gamla dygder som enkelhet och robusthet med nya konstruktionsprinciper för att tilltala nyblivna dykare. Västen har massor av snillrika finesser. Själva vingen har dubbelväggig blåsa. Innerblåsan består av fallskärmsnylon med ytskikt av uretan. Banden för dubbelapparat är fastgjorda vid ryggplattan av metall. Adaptern för enkelflaska är gjord av metall.
Liksom på alla avvägningssystem från Halcyon består selen av en enda lång rem utan plastspännen eller andra svaga punkter. Det finns bara ett rejält spänne av rostfritt stål placerat på magen. En bred rem med stor D-ring för dykare som åker undervattensskoter fungerar även som grenrem.
Mares använder moderna plastsorter till diverse monteringsdetaljer. Halcyon håller sig däremot till rostfritt stål. Det bidrar till den mest avgörande skillnaden mellan västarna – vikten. Jag betvivlar att det står många dykare i incheckningsköer på flygplatser i Europa med en Eclipse. Försåvitt de inte bär den påtagen!

Bekvämlighet
Bägge västarna är lika bekväma att bära. Eclipse saknar stoppning mellan ryggen och ryggplattan. Ändå mådde jag som en prins när västen satt på plats. Då måste remmen först justeras rätt och D-ringarna vara rätt placerade. Fast jag hade en känsla av att det skulle bli svårt att ta sig ur selen.
Mares Pegasus bjöd inte på några överraskningar. Arrangemanget med remställ, spännen och stoppning är helt traditionellt. Det integrerade viktsystemet på Pegasus rymmer upp till 6 kilo på vardera sidan. Man behöver inte vara rädd för att tappa vikter. Viktfickorna klickar på plats på helt tillfredsställande sätt.
På Eclipse går det att fästa viktfickor på midjeremmen och extra trimviktsfickor på flaskremmarna. Den finessen kostar extra. En annan nyhet på Eclipse är möjligheten att montera en speciellt anpassad blyvikt mellan de två delarna i den rostfria adaptern för enkelflaska. Det är nog inte något som resande dykare finner särskilt praktiskt. Vikten ska heller naturligtvis inte ingå i beräkningen av hur mycket lyftförmåga man kan uppnå genom att dumpa vikter.
I vattnet steg luften till västens högsta punkt. Bägge västarna fungerade som de skulle. Fast jag fann mig själv...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser