DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Cressi  Aqawing  plus – En tech-väst för vanliga sportdykare
Det är lätt att resa med västen. Både viktmässigt och packmässigt.

Cressi Aquawing plus

En tech-väst för vanliga sportdykare

Text: Stefan Beskow, Foto: Stefan Beskow och Klas Malmberg

Det fanns tider i sportdykningens begynnelse när dykvästar överhuvudtaget inte existerade och ”avvägning” skedde med lungorna. Men sedan första avvägningsvästen (BCD:n) kom i början av 70-talet har utbudet bara ökat. Utbudet av dykvästar på marknaden år 2023 är helt enormt!

►  D et finns framförallt två typer av västar. Den lite mer traditionella BCD:n med luftblåsa både fram på magen och bak på ryggen. Några fördelar med denna typ av väst är att dykaren i ytan ligger stadig upprätt i vattnet och inte ”tippar” framåt, och att det ofta finns rejäla fickor att stoppa eventuella saker som behövs inför dyket i. Den här typen av väst använder de flesta på sin grundkurs och är följaktligen van vid den.

Den andra typen är vingvästen där du har luftblåsan på ryggen. Detta för att ligga så bra som möjligt i vattnet när du dyker, och att du dessutom har god rörlighet, eftersom du bara har luftblåsa på ryggen och ingen framtill som kan göra det lite svårare att röra armarna fritt. Vingvästar delas sedan in i vanliga vingvästar, där blåsan är på tankens sidor, samt donut-västar där blåsan, precis som på vingen, sitter på ryggen. Men till skillnad från den ”vanliga” vingvästen ligger blåsan runt hela ryggplattan på västen, vilket gör att din position i vattnet blir väldigt bra, och förmågan att ligga horisontellt underlättas. Donut-blåsor på västar har länge varit populärt bland tekniska dykare på grund av dess fina egenskaper när det gäller att ligga horisontellt i vattnet med bra trim. Något som definitivt är önskvärt på ställen där det är trångt och avvägningen är extra viktigt, som till exempel vid grottdykning.

Donut
Cressi Aquawing plus är en donut-väst avsett för rekreationsdykning. Cressi har tagit vara på denna typ av västs allra bästa egenskaper, men har gjort den med vanlig rekreationsdykning i åtanke. Till skillnad från grottdykarnas, ofta mycket väl tilltagna, luftblåsor med stor lyftkapacitet har Aquawingen en mer ”normal” blåsa, sett ur rekreationsdyknings perspektiv, med en lyftkapacitet på 13,3 kg. Definitivt tillräckligt om du inte ska syssla med teknisk dykning. Du har dessutom endast möjlighet sätta fast en enkelflaska. Västen väger bara 2,9 kg och är mycket lättpackad, vilket gör den till ett bra alternativ till en reseväst, även om det numera finns ännu lättare västar. En annan intressant detalj är att den endast finns i en storlek, som Cressi hävdar ska täcka in hela vägen från XS till XL. Vidare har Aquawing plus integrerade vikter, och du kan komplettera dem med viktfickor som sätts på tankbanden om det inte skulle räcka. Den har en ficka på ryggen vid ryggplattan där du kan förvara din SMB. I övrigt finns inga fickor men väl flera D-ringar av stål där du kan fästa saker du vill ha med dig på ditt dyk. Flaskan sitter rejält fixerad med två tankband. 

Eftersom många av specifikationerna verkade riktigt intressanta beslöt jag mig för att testa västen. Inte bara jag som är storlek M, utan även min dotter, som enligt Cressis storleksguide är storlek XS, skulle få testa västen på två separata resor till
Röda Havet samt hemma i Sverige.

Mitt (Stefans) omdöme
Västen känns gedigen och sitter bra på land. Det är enkelt att justera...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #74:





SOME images:
Cressi  Aqawing  plus – En tech-väst för vanliga sportdykare, Cressi  Aqawing  plus – En tech-väst för vanliga sportdykare
Det är lätt att resa med västen. Både viktmässigt och packmässigt.
, Cressi  Aqawing  plus – En tech-väst för vanliga sportdykare
Två rejäla tankband håller fast dykflaskan.
, Cressi  Aqawing  plus – En tech-väst för vanliga sportdykare
I och med att västen inte har någon blåsa där fram är det enkelt att komma nära motiven.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser