DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Udstyr  Utrustning
Test – Cressi Flex
Test – Cressi Flex
1 av 1

Test

Cressi Flex

Av John Bantin
Egentligen är en avvägningsväst en ganska enkel och lågteknologisk konstruktion. Icke desto mindre skickar tillverkarna mig testmodeller av allt mer komplexa och därmed tunga produkter. Cressi har tänkt igenom saken. De har gjort en väst med minimal vikt i torrt tillstånd.

Köpa särskild avvägningsväst uteslutande för flygresor? Det kan visa sig vara ekonomiskt lönsamt! Köpet ger nämligen besparingar på överviktskontot. Cressi Flex kan vikas ihop till ett litet bylte. Det väger inte mer än ett par kilo.
Förstahandsintrycket av Flex var ändå lite skraltigt. Västen är tillverkad i lättviktsnylon. Fickorna för trimvikter såg inte ut att tåla många kilo bly. Västen är helt klart inte avsedd att vara någon hårdför tuffing. Vi får näppeligen se några heltidsarbetande dykguider använda den. Men du tänker kanske bara använda den på dyksemestern? Då kommer den säkert att hålla länge.

Komfort
Jag lånade ut Cressi Flex till Simon Gardner (bilden). Han är guide på Royal Evolution. Simon blev så förtjust i den att jag hade svårt att få den tillbaka. Annars använder Simon en ryggplatta av metall med adapter för enkelflaska. Det var alltså total skillnad för honom. Men när han var i vattnet med Flex lade han inte ens märke till att ryggplattan saknades. Han sade sig inte tro det var sant hur lätt den var när han tog den på sig. Ett enda flaskband kan ge problem med att flaskan vrider sig på ryggen. Därför finns ett extra kardborreband för bättre stabilitet.

Effektivitet
Cressi Flex är en alldeles vanlig väst utan överraskningar. Den fungerade oklanderligt. Simon gillade verkligen fickorna. Han hade inte använt en väst med fickor på flera år. De två stora fickorna hålls stängda med blixtlås. De är enkelt åtkomliga. Ett par stora skuldermonterade D-ringar tar hand om dinglande utrustning. Det sitter två D-ringar i samma storlek vid änden av de justerbara axelremmarna och två mindre ringar på västens undersida.
Trimfickorna var perfekta med de aluminiumflaskor man typiskt träffar på i utlandet. Blixtlåsfickorna har små invändiga nätpåsar. De kan användas till att hålla lite extra bly. Men då är det svårare att dumpa i en nödsituation.
 
Uppstigning
Flex är minimalistisk på många sätt. Ändå erbjuder den hela skalan av möjligheter att släppa ut luft. Man kan dra i inflatorslangen för att öppna dumpningsventilen i änden av den. Eller man kan släppa ut luften via en ventil på skuldran. Dragsnöret till den lägre dumpventilen bakpå sitter i en kanal fram till fronten. Man slipper alltså att fumla runt för att hitta ventilen vid snabba nedstigningar med huvudet före.

Stöd på ytan
Cressi Flex är en lättviktsväst. Inte ett av de där överdimensionerade monstren som kan förses med en mindre utombordsmotor för att bogsera dig tillbaka till kusten. Å andra sidan ger den tillräckligt med stöd i ytan för en korrekt avvägd dykare – även i ganska grov sjö. Maximal lyftförmåga på 10 kilo i storlek M låter kanske inte så mycket. Men hur mycket bly behöver du ha på bältet för att vara avvägd? Som tumregel behöver man inte mera lyftförmåga än så med en enkelflaska.

Användning...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser