DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

Marsa Alam

Text: Mindi Lundqvist Bild: Mikael Eriksson och Anders Nygren

För bara några år sedan innebar södra Egypten boende i tält eller enklare hyddor, och var därmed ganska otillgängligt för t ex barnfamiljer eller resesällskap, där inte alla är inbitna dykare. Så är det inte längre. Hösten 2008 lanserade charterarrangören Apollo Marsa Alam som ny charterdestination, med direktflyg från Stockholm. DYK var självklart med på den första kärran.

Incheckningen gick obehindrat och det höjdes inte ens några ögonbryn över den ringa övervikten vi hade med oss i form av kameraväskor och dykutrustning. Kanske berodde detta delvis på att vi bokat extra dykbag för 600:- eller så var det för att vi var på Arlanda i arla morgonstund 04:30. Att vara i god tid är ett särskilt gott tips för dykare med mycket dykutrustning. Att handbagaget är fyllt med kameror och objektiv av diverse sorter gör även att vi fotografer får lite extra uppmärksamhet vid säkerhetskontrollen. Väskorna skickas både en och två gånger genom maskinen. På med breda flinet så går det mesta alltid bra! Trots det breda leendet måste jag dock den här gången tömma hela handbagaget och visa upp alla objektiv och sladdar i säkerhetskontrollen, och det är inte utan viss nervositet jag undrar om allt kom med i väskan igen.
Flygningen tar ca 5 timmar från Arlanda, vilket är precis lagom långt. Vi hinner få lunch på planet och se två filmer på den bärbara datorn innan det är dags att åter spänna fast säkerhetsbältet och stuva handbagaget på hyllan, fälla upp bordet och stolen.

Kahramana Hotel
Welcome to Kahramana, säger den leende mannen i receptionen. Våra väskor har redan fått fötter och är förhoppningsvis bortburna till vårt nya hem för en veckas vistelse i Egypten, i alla fall är det vad portiern säger när jag lite oroligt börjar snurra runt och leta efter mitt handbagage med alla kameror.
Vi checkar in och får nycklar, kort att hämta ut badlakan med och en snabb beskrivning över vart alla faciliteter ligger inom det stora hotellområdet. Klockan har hunnit bli 16:00 och skymningen sänker sig över Egyptens östkust och vilken skymning sen! Helt fantastiskt ljus – eller ett ”Kodak moment” på fotografsvenska.
Rummet är stort och rymligt med kupoltak, stor säng, stor bred spegel vid stor byrå och stort badrum. Det enda som inte är stort är duschkabinen. Vi öppnar de höga dörrarna ut till balkongen och wow vilken utsikt, havet det underbara havet, och den ljumma vinden och havsbruset sköljer över oss! Som skandinav i oktober månad med vintern stundande runt knuten med allt vad det innebär av rusk och mörker, kan jag inte tänka mig något mer avslappnande och underbarare som ger nytt hopp om livet! Väskorna var såklart redan på plats i rummet så den oron var helt obefogad, och något annat var förstås inte att vänta.
Vid första anblick har vi inte hunnit ta in allting men när jag nu ser sig omkring känns det som om vi hamnat i ett sagoland, med alla broar och gångar och anlagda trädgårdar. Huset vi bor i ser ut som ett Flintstones-hus, eller som om någon har gjort en by i vinröd lera. Allt ser handknådat ut! Parasollerna set ut som slokande solhattar i bast och volleyboll-banorna är välanlagda! Något som vi märkte redan första kvällen vid middagen är att om man är språkintresserad gör man nästan klokare i att plocka fram italienska boken istället för arabiskan om man vill öva...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser