DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio

Mikael Eriksson

– envis fotograf

Först ut i vår serie Portfolio är Mikael Eriksson 32, som vann Svenska Mästerskapen i uv-foto 2004. Att fotografera har dock inte alltid varit en naturlig del av hans liv. Egentligen är han inte säker på om han tycker om bilder över huvud taget.

Mikael har rest mycket men i början orkade han inte ens släpa med sig en kamera  – istället valde han att memorera intrycken. 1997 bestämde sig Micke för att göra slag i saken. Under en resa till Singapore satt han och bläddrade i några nyinköpta fototidningar. På den tiden visste han inte mycket om foto, mer än att Nikon var för dyrt. Mikael strosade runt bland skyskraporna tillsammans med sin reskamrat Anna när de plötsligt stod utanför Sea&Sea’s butik. En timme senare var han 6.000 kronor fattigare, men hade nu en alldeles egen Motor Marine II ex-kamera och en bok om undervattensfotografering.
I sitt dagliga liv jobbar han som miljökonsult och arbetar med frågor som rör förorenade områden och miljörisker i samband med fastighetsaffärer. I vissa projekt har han faktiskt kunnat använda undervattensbilder för att visa hur livet under ytan påverkas.
Under lång tid låg hans fokus på blixtar och ljussättning, men numera använder han allt oftare naturligt ljus och dyker därför ofta grunt. Idag använder han en Nikon F100 i Subal-hus tillsammans med Inon-blixtar. Ett uppskattat tillskott i samlingen är en ringblixt, som används vid mer eller mindre all makrofotografering. Micke har under det senaste året provat sig fram i den digitala världen med en Nikon D70 som han är mycket nöjd med. När det gäller linser så är det fisheye som är favoriten tätt följd av makrolinsen på 105 mm.
Målet är att skapa en bra och trivsam bild, oavsett om den är tagen hemma i badkaret eller utanför en öde ö i Stilla Havet. Platsen i sig är oviktigt om den inte är en del av motivet. Istället är det ljuset som är den enskilt viktigaste komponenten i bilden.

Fler bilder från Mikael hittar du på:  www.vattenbilder.com

 

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser