DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Vraket efter U-864 upphittades av norska marinen i mars 2003.
Ubåtens giftiga last av kvicksilver är förvarad i mer än 1 800 rostande stålbehållare. Den här togs upp från vraket 2005.
Skroven ska sedan lyftas av riggen och placeras i en stödvagga på bottnen. En bärgningskran ska långsamt lyfta vaggan med skrovdelarna till ytan. Där väntar ett delvis nedsänkt transportfartyg.
Mammoet Salvage ska använda nyskapad lyftteknik. En specialbyggd griprigg ska sänkas över ubåtens skrovdelar och säkras på plats.
Ubåten vilar idag på 150 meters djup.
Ubåtens aktre och förliga del låg ungefär 50 meter från varandra. Bilder med tillstånd från Geoconsult.

När kvicksilvret stiger

– katastrofhot i Norge

Av Daniel Johnson

En tysk ubåt från andra världskriget fortsätter att sätta skräck i sin omgivning, trots att det är mer än 60 år sedan den sänktes. U-864 torpederades av den brittiska flottan 1945 då den skulle påbörja sin hemliga resa till Japan med en last bestående av 67 ton kvicksilver. Nu vilar det rostiga skrovet i vattnen utanför den norska västkusten och för varje dag som går kommer en gigantisk miljökatastrof allt närmare.

Andra världskrigets tyska ubåtar byggdes för att terrorisera de allierades handelsflottor. En av dem fortsätter dem att sprida skräck utanför Norges västkust ännu 60 år efter att den sänktes. Ubåten U-864 torpederades av Royal Navy 1945. Då hade den precis givit sig ut på ett hemligt uppdrag till Japan. I lasten fanns cirka 67 ton kvicksilver. Experter har beskrivit vraket som en ”tidsinställd giftbomb”.
Nu kan lokalbefolkningen på den lilla norska ön Fedje dra en suck av lättnad. Äntligen ska det rostande vraket efter den 83 meter långa ubåten av typ IX tas upp från havsbottnen.

Undergång
U-864 befann sig på hemligt uppdrag i sista minuten. Det hade kodnamnet Operation Caesar. Tyskarna skulle leverera vapenteknik till Japan. Ubåten fraktade delar till avancerade jetstridsplan, system för att rikta målstyrda missiler och metalliskt kvicksilver för tillverkning av detonatorer. Även tyska och japanska forskare fanns ombord. Nazisterna hoppades kunna avstyra sin hotande undergång i Europa genom att stärka japanerna.
”Idén var att hålla amerikanerna fullt upptagna i Fjärran Östern och dra till sig trupper från striderna i Europa” säger Eric Grove. Han är marinhistoriker vid University of Salford i England. ”Hitler började bli allt mer desperat.”
Brittiska kodknäckare hade fått reda på Operation Caesar genom Tysklands radiotrafik med Japan. Ubåten Venturer skickades ut från Shetlandsöarna för att ta upp striden med U-864. På morgonen den 9 februari 1945 kunde Venturer urskilja den tyska ubåtens motorljud i sina hydrofoner. Snart siktade de även periskopet. Den brittiska ubåten förföljde sitt mål under tre pirriga timmar. U-864 upptäckte att den var jagad. Den gjorde undanmanövrer genom att sicksacka. ”Vi kände oss lite skakis. De kunde ju sänka oss lika väl som vi kunde sänka dem” sade Henry Plummer i en TV-dokumentär om händelsen gjord av BBC. Plummer var förstematros på HMS Venturer.

Dödlig lek
En långt utdragen och dödlig katt- och råttalek följde. Slutligen lyckades Venturer beräkna U-864:s kurs. Man avlossade fyra torpeder i snabb följd. De första tre missade. Den fjärde träffade och bröt sönder U-864 på mitten. Alla 73 ombord dödades. Sänkningen blev känd som unik. Det var enda gången i sjökrigens historia som en ubåt avsiktligt har sänkt en annan medan bägge befann sig i undervattensläge.
Vraket efter U-864 låg länge övergivet på 150 meters djup ungefär två och en halv sjömil utanför Fedje. Norska Marinen hittade vraket först i mars 2003. Undervattensbilder visade att ubåtens främre och bakre delar låg cirka 50 meter från varandra. Rodret var låst i läge för neddykning vid nödsituation. Fortsatta undersökningar i havet och i arkiven avslöjade kvicksilvret. Det var lastat i mer än 1 800 stålbehållare placerade i ubåtens köl. Några behållare hade börjat läcka. Studier visade att bottenslammet runt vraket var förgiftat av kvicksilver. Det hade...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser