DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Aegires minor
Aegires minor
Chromodoris annae
Chromodoris annae
Risbecia tryoni
Risbecia tryoni
Chromodoris willani (vänster) som hänger med en Chromodoris dianae.
Chromodoris willani (vänster) som hänger med en Chromodoris dianae.
Chromodoris magnifica
Chromodoris magnifica
Chromodoris lochi
Chromodoris lochi
Phyllidia varicosa
Phyllidia varicosa
Glossodoris rufmarginata
Glossodoris rufmarginata
Halgerda batangas
Halgerda batangas
Halgerda okinawa
Halgerda okinawa
Nembrotha sp (Nathalie håller på att namnge denna art).
Nembrotha sp (Nathalie håller på att namnge denna art).
Nembrotha cristata
Nembrotha cristata
Nembrotha kubaryana
Nembrotha kubaryana
Phyllidia ocellata
Phyllidia ocellata
Phyllidiella pustulosa
Phyllidiella pustulosa
Chromodoris annulata
Chromodoris annulata
Risbecia pulchellai
Risbecia pulchellai

Nakensnäckor

– så hittar du rätt i djungeln

Text Steve Weinman
Vill du upptäcka ett djur som är nytt för vetenskapen? Det kan vara lättare än du tror. Med risk för att bli kallad nudisnörd begär Steve Weinman hjälp att undvika en identifieringskris.

Man träffar inte ofta på folk som hetsar upp sig om snäckor och sniglar – utom när det handlar om den skada de gör i trädgårdslanden. Ändå finns det dykare som i övrigt verkar sansade – men blir alldeles till sig när det gäller den sort som lever i havet. Varför?
En orsak är variationsrikedomen. Man räknar med att det finns ungefär sex tusen beskrivna arter av marina snäckor. Nästan hälften av dem är nakensnäckor. De saknar alltså skal. En annan förklaring är att de kan vara extremt vackra. Nästan som små ädelstenar. Det är inte bara de bjärta färgerna och överdådiga mönstren. Dessutom strukturen. Granska de extravaganta krypen. De har varje sorts yta från polerad metall till frottésocka.
Nakensnäckor blir räddningen på rätt så många i övrigt långtråkiga dyk. De utgör färgklickar i ett annars ganska trist landskap. Det gäller speciellt i Europa. Ändå brukar våra inhemska nakensnäckor inte vara lika praktfulla som sina tropiska släktingar. Främsta nyckeln till nakensnäckornas nuvarande popularitet är nog det digitala undervattensfotograferandets fenomenala frammarsch.
Pysslingarna kan vara svåra att få syn på i virrvarret bland korallerna på ett rev. Det är mycket lättare på en slambotten. Men när man väl har hittat dem är de idealiska motiv för fotografer. De är självsäkra nog att sitta helt öppet. De orsakar aldrig rörelseoskärpa. De bara sitter still medan dykaren manövrerar runt dem för att hitta bästa kameravinkeln. Man känner inte ens att man stör den lilla filuren medan man tar bild efter bild för att få ett garanterat bra resultat.
Alltså är de perfekta fotomodeller för amatörfotografer. De märkliga och lysande färgerna man senare ser på datorskärmen kan bli angenäma överraskningar. Jag började samla på bilder av nakensnäckor. Speciellt på resor till Indiska Oceanen och norra Stilla Havet. Jag ville sätta namn på de små krumelurerna. Inte bara för egen räkning. Tidskrifter kräver korrekta bildtexter.
Därför sökte jag hjälp hos www.nudipixel.net. Senast jag räknade hade de mer än 24 000 bilder av bortåt 1 800 arter. Alltså ett himmelrike för nudisbeundrare. ”Jag blev förälskad i nakensnäckor redan innan jag hade kamera” berättar Erwin Kodiat. Han är baserad på Bali och en av sajtens grundare. ”Jag håller med om att intresset för nakensnäckor ökar. Många saker tyder på det. En är att flera böcker i ämnet har publicerats nyligen. Det kan ha något att göra med den digitala undervattensfotograferingens framväxt.”
Nudi Pixel är ”användarvänlig. Sajten är utformad för vanligt folk – inte specialister.” Man kan granska flera bilder av samma art. Arterna går att sortera efter släktskap, geografisk utbredning och så vidare. Från en art kan man också länka sig vidare till andra liknande. Snarast som på Amazon: ”Om du gillar den här boken kanske du även är intresserad av…”
”Massor av nakensnäckor har inte ens fått ett vetenskapligt namn. Ibland är...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser