DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Biologi  Biologi
Närbild – nattens myllrande djurliv
Gärs är det mycket gott om vid nattdyk i Vättern. De står ofta stilla fritt ute och är därför lätta att fotografera.
Närbild – nattens myllrande djurliv
Nissöga är en liten ålliknande fisk som man bara ser på nattdyk. I Östra Magsjön i Sörmland är det mycket gott om denna lilla fisk.
Närbild – nattens myllrande djurliv
De flesta svenska insjöar känns ofta öde och tomma på dagen, men under natten ser man en mängd fisk på bara någon meters djup. Denna gädda stod stilla framför kameran i sjön Tolken strax utanför Borås.
Närbild – nattens myllrande djurliv
Bläckfiskar ser man nästan uteslutande på nattdyk. Den långsträckta Alloteuthis subulata är en av 20-tal arter som registrerats i Sverige. Bilden är fotograferad vid Släggö i Lysekil.
Närbild – nattens myllrande djurliv
Havsmusen är en broskfisk precis som hajar och rockor. De är relativt vanliga vid nattdyk i anslutning till djupbranter i Trondheimsfjorden.

Närbild

– nattens myllrande djurliv

Text och foto Anders Salesjö/Undervattensbilder.se

Har du sett bläckfisk, havskräfta eller den lilla fisken nissöga i våra nordiska vatten? Om inte, då är det kanske dags för dig att ändra på dina dykrutiner. Det finns nämligen många djur i såväl havet som insjöar som man nästan uteslutande ser på natten.

Jag älskar nattdyk. Nattdyk gör mig full av förväntan och jag tror faktiskt aldrig att jag varit besviken efter ett nattdyk. Jag tycker själva dykupplevelsen blir betydligt intensivare på natten. Kanske är det för att alla färger blir så mustiga i lampans sken, framför allt i kontrast till den mörka omgivningen. Den mest bidragande orsaken till att jag älskar nattdyk är nog att det finns så många spännande djur som man knappast aldrig ser på dagen. Som undervattensfotograf med ett stort intresse för djurliv upplever jag dessutom att jag kommer djuren närmare, vilket resulterar i bättre bilder. Min passion för nattdyk har gått så långt att jag ofta vänder på dygnet då jag är på dykresa. Jag sover bort dygnets ljusa timmar och dyker sedan natten igenom.

Vättern – ett nattligt fiskparadis
En ljum försommarkväll åker jag som inbiten västkustdykare till Vättern för att fotografera lake. Tidigare har jag endast gjort några få dagdyk i Vätterns klara vatten för att fotografera signalkräftor, men nu ska jag alltså göra mitt första nattdyk. Under mina dagdyk var det mycket gott om kräftor, men så mycket annat såg vi inte. Jag fick också berättat för mig av mer erfarna Vätterndykare att det brukar vara så: – Man ser mest sten och sand, fisk eller andra djur får man verkligen leta efter.
Desto mer förvånad blir jag då jag på mitt första nattdyk i Vättern ser sex olika fiskarter under dykets fem första minuter. Storspigg, gärs, abborre, elritsa, stensimpa och nors fanns där alla på en gång. Något senare under dyket får jag även stifta bekantskap med laken samt en ålliknande fisk som heter nejonöga. På ett och samma dyk har jag alltså sett åtta olika fiskarter. Vi talar inte heller om enstaka individer av varje, utan det var ett verkligt myller av fisk, sammanlagt pratar vi om hundratals fiskar. Dessutom fanns självklart ofantliga mängder med signalkräftor samt ett och annat sötvattenslevande svampdjur.

Rikt nattliv i Östersjön
Mina upplevelser från Vättern har upprepat sig i så gott som varenda insjö jag dykt i. På dagen känns sjöarna ofta öde och tomma, men vid samma dykplats på natten upplever man ett myller av liv. Då kommer ålar, lakar och simpor fram samtidigt som mört, abborre och gädda står så stilla att det går komma dem nära med kameran. För en tid sedan var jag och dök i Östra Magsjön i Sörmland. Sjön är ganska välkänd i dykarkretsar kring Eskilstuna samt i Stockholmstrakten. Jag var där för att fotografera en decimeterlång, ålliknande fisk som heter nissöga. Då jag inte sett denna fisk förr resonerade jag mycket med andra dykare från trakten. De flesta som dykt mycket i Magsjön verkade ha sett nissöga enstaka gånger, men nu var det mer än ett år sedan någon sett fisken senast. Därför tänkte jag att chansen att se den var liten, men där misstog jag mig. Nattetid på grunda sandbottnar ner till några meters djup såg man åtminstone 20-30 stycken vid vart dyk. Så...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser