DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

New Zealand

- inte bara får

Text och foto: Lisbeth Vasiljev

Vad tänker du på när du hör namnet Nya Zeeland? Förmodligen på fårskötsel. Landets cirka 50 miljoner får gör att förhållandet människa:får är 1 på 13. Nya Zeeland är inte målet för lättjefulla strandraggare utan för folk som söker en aktiv semester. Berg, gröna vidder, ren luft och äventyrsaktiviteter är de vanligaste orsakerna att besöka Nya Zeeland. Men även dykning. Och den är inte tråkig! Det finns bra dykställen både på Nordön och Sydön. Dykningen i Nya Zeeland bjuder på allt från vrakdyk till grottdyk, från dykning med havets storvilt till märkliga småkryp. Den överraskar de flesta med sin mångfald, variation och färgrikedom.

Rainbow Warrior Nästan längst norrut på Nordön ligger Paihia vid Bay of Islands. Staden är bäst känd för de många båtarna med turer för delfinskådning. Man kan uppleva buktens delfiner antingen från båten eller snorklande i vattnet. Där finns också flera dykcentra. Områdets främsta attraktion är dykning på Greenpeace-flaggskeppet Rainbow Warrior. Fartyget var på uppdrag i Stilla Havet. Greenpeace protesterade mot de franska kärnvapenprovsprängningarna. Det minerades och sänktes den 10 juli 1985 i Aucklands hamn av den franska säkerhetstjänsten. Vraket flyttades senare till Cavalli Islands. Där tjänar nu den stolta eko-krigaren som dykplats. Skrovet har redan massor av påväxt och är inhöljt i en skog av tång. Ett bra dyk på cirka 25 meters djup. På däck vimlar det av stim med beryx, bärnstensfisk och nyzeeländsk kungsfisk. Sanktpetersfiskarna med den karakteristiska fläcken mitt på kroppen ser ut att ha ett extra ”öga” för att lura fiender.

Poor Knights Havets ”fattiga riddare” hittar man nordost om Whangerei på Nordön lite sydost om Paihia. Man tar sig dit antingen via Tutukaka eller Whangerei. Poor Knights består av två huvudöar med fenomenala dykställen. Där finns nog det bästa man kan uppleva i Nya Zeeland. Den norra ön heter Tawhiti Rahi. Vid Northern Arch finns massor av maneter, färggranna nakensnäckor och den lokala arten blå mao-mao. Även Bernie’s Cave finns där. Man kommmer upp i en luftfylld grottsal med stilig takbelysning från sprickor i grottaket. Ett mycket stämningsfyllt dyk. Flertalet av de bästa dyken görs ofta på västra sidan av den södra ön Aorangi Island: Red Baron Cave, Mary’s Wall, Rikoriko Cave och The Great Wall. Alla har imponerande kalkstensformationer, enorma vajande tareplantor, utsprång och grottor, väggar fyllda med småkryp och en överväldigande rikedom av traktens fisk blå mao-mao. Vidare nakensnäckor och ett färgsprakande fyrverkeri av sjöborrar. Man kan åka ut dit med dagstursbåtar för att dyka. En safaribåt kan varmt rekommenderas. Boka helst en femdagarsresa. Det finns massor att uppleva på Poor Knights!

Storvilt Kaikoura ligger på nordöstra sidan av Sydön. Kusterna utanför Kaikoura är mest berömda för öppna havets arter. Kaskelotvalar finns att se nästan året runt. Det är en helt makalös upplevelse att se de praktfulla djuren ligga i ytan och blåsa innan de skjuter rygg och låter den stora stjärtfenan vinka ett slutligt farväl. Man kan också se grindval, hectorsdelfiner och späckhuggare. Valet står mellan att åka med valskådningsbåtarna eller att flyga med sportplan eller helikopter. Även hajdykning i bur erbjuds – speciellt makohaj. Hajarna lockas med åtel men mötet med dem kan inte garanteras. På en del ”Dolphin Encounter”-turer kan man få snorkla med flera hundra delfiner samtidigt. Enbart snorkling är tillåtet. Delfinerna blir skrämda av luftbubblor. Före avresa får deltagarna en introduktion...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser