DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
tångulk
En stor tångulk är tacksam att fotografera. Den kan ligga stilla i veckor, så man har gott om tid att komponera bilden.

Norra Sulawesi

Bunaken, Bangka och Lembeh. En trippel i dykparadis

Text & foto: Stefan Beskow

Det känns lite speciellt, nästan lite märkligt, att efter dryga 30 timmars resa sätta ner fötterna i sanden på Bunaken igen. Jag skriver igen, för faktum är att jag varit här förut. För lite mer än 15 år sedan besökte jag marinparken för första gången. Den gången som backpacker, ständigt kringresande med dykutrustningen i ryggsäcken för att upptäcka nya korallrev i Sydostasien. Med en slimmad budget lyckades vi då ta oss till Bunaken och bodde under tio dagar i väldigt enkla bungalows med saltvatten i duscharna - Vi dök, dök och dök. När jag då lämnade ön visste jag med säkerhet att jag måste hit igen! Dykningen var bland det absolut bästa jag någonsin upplevt!

 Denna gång har vi uppgraderat boendet till en betydligt bekvämare variant, dock utan att vara femstjärnigt boende. Men med AC, pool och sötvatten i duscharna känns det i jämförelse tämligen lyxigt. En annan skillnad är att vi denna gång gör den tre veckors långa resan som ska ta oss till Bunaken, Bangka och Lembeh tillsammans som en familj med våra två barn, Majken och Arild, 11 respektive 7 år gamla. Förväntningarna är så klart höga, kommer dykningen vara lika bra som för 15 år sedan?

Ett glatt ”Hjärtligt välkomna!” på klingande skånska, får mig att vakna till från mina nostalgiska tillbakablickar. Det visar sig vara supertrevliga Micke, som är dive manager på Bastianos Bunaken. Med en välkomstdrink i handen sätter vi oss tillsammans vid ett bord där vi blir informerade om hur upplägget för vår vistelse ser ut.

havskildpadder

Turtle capital of the world
Satan i gatan! tänker jag när jag sjunker ner genom det klara vattnet på dykplatsen Mandolin, som ligger på öns västra spets. Ett mycket välmående revlandskap breder ut sig under mig med en häpnadsväckande mångfald av olika sorters koraller. Vi simmar raskt fram till kanten på revet, där en lodrät vägg stupar ner i det mörkblå vattnet. Det ska sägas med en gång - Om du gillar väggar kommer du att gilla Bunaken. Faktum är att ca 80% av all dykning som görs här är väggdyk. Resterande procent är korallsluttningar och här finns dessutom möjlighet till vrakdyk. Det är en härlig känsla att sakta sjunka nerför den till synes bottenlösa väggen. Efter bara någon minut stöter vi på en sköldpadda som ligger och tar igen sig på en avsats längs väggen.

Sködpaddor kommer vi under vår tid på Bunken att stifta bekantskap med ofta, faktiskt på varje dyk! De är oerhört talrika här och allt mellan 10 och 40 stycken på ett dyk är normalt. Efter att ha besökt både Sipadan Island, som anses vara lite av ”Turtle capital of the world”, och Bunaken är jag beredd att kröna Bunaken som den nya sköldpaddsmetropolen i världen. Jag kommer ihåg att vi såg många sköldpaddor här förra gången också, men då kanske fem till sex stycken på ett dyk. Nu är de definitivt fler! Framförallt är det den gröna havssköldpaddan man ser, men även karettsköldpaddan är vanlig. Något som förmodligen har hjälpt till att få upp bestånden är de ansträngningar som gjorts att ta omhand sköldpaddornas ägg och skydda dem fram tills de kläcks. På grannön Siladen har man gjort detta under mer än 10 år och på detta sätt hjälpt fler än 1000 sköldpaddor att kläckas.

Väggen är mycket frodig och gorgonier, mjukkoraller och enorma svampkolonier avlöser varandra, allt inramat i det klara tropiska vattnet. Vi låter oss svepas med i den milda ström som går...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Klimat
Tropiskt klimat som påverkas av monsunen. Bästa tiden att resa hit och dyka är perioden maj till och med oktober. Då är vindarna lugnare och det regnar mindre. November till april är blåsigare och...

Läs artikeln i DYK #47:

SOME images:
Norra Sulawesi – Bunaken, Bangka och Lembeh. En trippel i dykparadis
Norra Sulawesi – Bunaken, Bangka och Lembeh. En trippel i dykparadis
, tångulk
En stor tångulk är tacksam att fotografera. Den kan ligga stilla i veckor, så man har gott om tid att komponera bilden.
, sköldpaddor
The turtle capital of the world är en passande titel för Bunaken! Överallt utefter väggarna stöter du på sköldpaddor.
, vackra och frodiga rev.
På grunt vatten i Bunaken finns vackra och frodiga rev. Det är uppenbart att skyddet i marinparken fungerar.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser