DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Vi gör flera dyk på olika platser runt Yonaguni med imponerande grottor och mängder av fisk, nakensnäckor, sköldpaddor och mycket mer.
Vi gör flera dyk på olika platser runt Yonaguni med imponerande grottor och mängder av fisk, nakensnäckor, sköldpaddor och mycket mer.

Okinawa

– världens bäst bevarade dykhemlighet...

Text: Atle Ove Martinussen, Foto: Atle Ove Martinussen och OCVB

”Ska du till Japan för att dyka? Vad är det för speciellt med dykningen där?”

Det frågar en av mina kompisar när jag berättar att dykresan ska gå till Okinawa i Japan. I ärlighetens namn så visste inte jag heller speciellt mycket om dykningen där före den här resan som jag bokade hos Dykkebazaar. Efter att ha sökt runt lite på nätet fick jag reda på att det fanns både hammarhaj, koraller och spännande vrak där. När jag återvänder hem efter resan förra våren, kan jag intyga att detta faktiskt måste vara en världens bäst bevarade hemligheter.

Häng med, så får du veta varför.
 

► Det var härligt att en kall vinterdag få packa ner shorts, t-shirts, våtdräkt och resten av dykutrustningen med vetskapen om att jag snart skulle befinna mig i Japan, där jag skulle stanna i närmare tre veckor. Resan gick via Doha i Qatar och vidare till Tokyo, vilket innebar en total restid på närmare 16 timmar. Servicen på flyget var förstklassig. Det fanns gott om tid att läsa in sig på japansk kultur i allmänhet och framför allt om Okinawa, eftersom det var där vi skulle stanna under dykresan. Det blev även tid för att plugga lite enkla japanska ord och användbara fraser som skulle kunna komma till pass. Ord som ”Hej” - Konnichiwa, ”Hej då” - sayonara, ”Tack” - arigato bör man kunna. Allt blir mycket enklare under resan om man kan några japanska ord.

På japansk TV!
När jag äntligen kommer fram till Tokyo efter den långa resan får jag mig en väldigt trevlig överraskning. Efter att ha hämtat upp bagaget och passerat genom passkontrollen och tullen kommer jag ut i ankomsthallen. Min fotorigg bär jag alltid med mig som handbagage, vilket ofta leder till nyfikna blickar och samtal. När jag kommer ut från ankomsthallen ser jag några personer som är på väg rakt mot mig, vilket skulle visa sig vara ett japanskt TV-team. Jag vänder mig om och tittar bakåt för att se vad de har planerat att filma, men det visar sig vara jag och fotoriggen som har fångat deras intresse. TV-teamet är där för att intervjua turister som anlänt till Japan, och frågorna handlar om vad som lockat dem till solens rike.

Det blir en halvtimmes TV-intervju om undervattensfotografering och dykning. Jag berättar om de fantastiska korallreven, sköldpaddor, hammarhajar och om monumentet på Yonaguni som jag hade hört talas om. Detta var helt okänt för TV-folket.

Sushi i Tokyo
I Tokyo blev jag tvungen att övernatta innan resan fortsatte till Okinawa följande dag. Hemma hade jag berättat för mina vänner att detta var en kombinerad dyk- och sushi-resa! Jag var nyfiken på att prova sushi i sushins eget förlovade land. Det var faktiskt en helt annan matupplevelse än det jag har ätit både hemma och i andra delar av Europa, det måste bara upplevas.
Naha

Efter två och en halv timmes flygresa från Tokyo anlände vi till Naha, som är ett kommersiellt och administrativt centrum. Staden ligger på den sydligaste ön Okinawa med över 300 000 invånare. Det är en pulserande stad med många bra restauranger och en hel del att uppleva. Maten här är exotisk även för japaner, så var beredd och öppen för att prova konstiga rätter och nya smaker du aldrig upplevt tidigare. Det finns en stor variation av mat, och den är överlag riktigt bra. I närheten av Okinawa finns ett av världens största publika akvarier. Där finns ett akvarieglas som är 8,5 meter högt och 22,5 meter brett, vilket anses vara världens största fönster på ett akvarium. Här finns både valhaj och manta plus mycket annat....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Diving the Kerama Islands in Okinawa
Diving the Kerama Islands in Okinawa
CCR CAVE DIVE in Kume Island Okinawa
CCR CAVE DIVE in Kume Island Okinawa
Fakta

OKINAWAS KULTUR

Japansk vänlighet
Människorna jag träffade var väldigt artiga och hjälpsamma. På de dykcenter jag besökte var instruktörer och guider alltid redo att hjälpa till, och...

Fakta

 

SPRÅKPARLÖR

Sensu i /(daibingu) – dykning
Daiba – dykare
Booto – båt
Do itashimashite...

Fakta

HAMMARHAJ Under perioden januari till mars finns det goda möjligheter att se hammarhajar runt Yonaguni.
MANTA Der är stor chans att uppleva manta runt Ishigaki under perioden maj till...

Läs artikeln i DYK #2:

SOME images:
, Vi gör flera dyk på olika platser runt Yonaguni med imponerande grottor och mängder av fisk, nakensnäckor, sköldpaddor och mycket mer.
Vi gör flera dyk på olika platser runt Yonaguni med imponerande grottor och mängder av fisk, nakensnäckor, sköldpaddor och mycket mer.
, På många av Okinawas öar finns vackra vita sandstränder med kristallklart turkost vatten.
På många av Okinawas öar finns vackra vita sandstränder med kristallklart turkost vatten.
, Maten i Okinawa tillagas av färska råvaror av hög kvalitet, och de flesta av öarna har sina egna lokala specialiteter.
Maten i Okinawa tillagas av färska råvaror av hög kvalitet, och de flesta av öarna har sina egna lokala specialiteter.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser