DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

Yonaguni
Yonaguni
1 av 1

Okinawa del 1

Det japanska dykparadiset

Tekst: Sune Dadda Karma Harms, Foto: OCVB

Vårt första mål är Ishigaki Island, som tillhör skärgård Yaeyamaöarna. Yaeyama är känt för sina vackra stränder, korallrev och den stora biologiska mångfalden.

Långt söderut - flera hundra kilometer från övriga Japan ligger det idylliska Okinawa, som består av en grupp öar, där huvudön är Okinawa. På ögruppen finns mängder av vackra vita sandstränder omslutna av turkost vatten. Vattnen kring Okinawa är fyllda av friska och livfulla korallrev, och tillsammans med Australien har platsen världens mest varierande djurliv under ytan. Detta gör Okinawa till en av de mest intressanta dykdestinationerna i världen. Ögruppen ligger i ett subtropiskt område, så det är varmt året runt, både på land och i havet. Man skulle kunna tro att det är packat med turister på öarna, men så är inte fallet. Om du besöker Okinawa utanför den japanska högsäsongen möter du väldigt få turister. Okinawa är en förbisedd pärla som få känner till. I denna trilogi berättar vi om tre utvalda destinationer i det japanska dykparadiset.

Ishigaki Island
Vattnet runt Ishigaki är varmt året runt tack vare det subtropiska klimatet. Dykningen på Ishigaki är fantastisk, men det är få platser här som har upptäckts av västvärlden. Japanerna själva har fått upp ögonen för denna plats, som har blivit mycket populär särskilt på grund av den stora mängden mantor. Det finns många platser runt ön där man kan se manta, men det bästa stället att uppleva dessa vackra djur är vid Manta Point, som ligger utanför den nordöstra delen av ön. Mantorna kommer till platsen för att blir rengjorda och äta plankton. Manta Point fungerar som cleaning station för mantorna, och centralpunkten ligger på toppen av ett korallrev på cirka 10 meters djup, med ett antal omgivande cleaning stations i dalarna kring korallrevet. Man kan välja att följa mantorna runt genom de olika stationerna, när de långsamt rör sig från den ena till den andra.
Juni till november är den bästa tiden för att se manta. Du kan också ha turen att se hammarhaj runt Ishigaki mellan månaderna mars till november. Knölvalar tar varje år vägen förbi ön under perioden januari till mars.
Eftersom det finns en hel del stora djur, finns det självklart också massor av små djur. Förutom färgsprakande korallfisk, finns det också massor av bläckfisk, nakensnäckor och havsanemoner bland havets invånare omkring Ishigaki
Öarna erbjuder unik och varierande dykning med ett överflöd av koraller, och tillsammans med grottor, olika klippformationer och en fantastisk artrikedom, får du garanterat många fina dykupplevelser på Ishigaki.

Läs mer om Okinawa i DYK NetMag # 2

Läs Okinawa del 2
 

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Scuba Diving – Ishigaki Island
Scuba Diving – Ishigaki Island

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser