DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Tour d'Egypt – rundtur i Röda Havet
Ibland har man turen att fånga en rörelse eller ett beteende som gör bilden ännu mer spännande. Som denna på en clownfisk som visar både svalg och polyper.
Tour d'Egypt – rundtur i Röda Havet
Dahabs berömda Blue Hole – själva hålet är faktiskt inte mycket att skriva hem om. Men utanför finns ett av de mest imponerande väggdyken i norra Röda havet.
Tour d'Egypt – rundtur i Röda Havet
Det är som om drakfiskarna i Hurghada är lite biffigare och mer välnärda än på andra platser.
Tour d'Egypt – rundtur i Röda Havet
Rött mot rött i Röda Havet. Korallabborren hör till revets mest färggranna invånare.
Tour d'Egypt – rundtur i Röda Havet
Denna storögda soldatfisk hade parkerat utanför Rosalie Müller och rörde sig inte ur fläcken. Jag tog massor av bilder av den och till sist kunde jag komma så nära att kamerans domport nästan nuddade fisken.
Tour d'Egypt – rundtur i Röda Havet
Kring Dahab finns sprickor, raviner och grottor som bildats genom jordskalv. Här ligger jag på rygg i The Canyon och skjuter upp mot Niklas.
Tour d'Egypt – rundtur i Röda Havet
Läderlappsfiskar som söker lä vid Ras Mohammed. Strömmen var så stark att jag bara hann med att ta en enda bild innan vi spolades förbi.
Tour d'Egypt – rundtur i Röda Havet
Normalt är det för strömt kring Jackson Reef för att sköldpaddorna ska trivas. Men idag har vi tur och möter inte mindre än tre individer.

Tour d'Egypt

– rundtur i Röda Havet

Text och foto Jesper Kjøller
Elphinstone den ene dag, Rosalie Moller den næste og Blue Hole et par dage senere. Det blev til et par ikke helt almindelige sider i min logbog... Det er mere almindeligt og lettere end nogensinde at kombinere Rødehavsrejsen med flere destinationer på samme tur. Vi tog konsekvensen og testede hele fem på én gang.Elphinstone ena dagen, Rosalie Müller nästa och Blue Hole ett par dagar senare. Det blev några inte helt normala sidor i min dyklogg… Att kombinera flera olika resmål på samma semester i Röda Havet har blivit vanligare och enklare än någonsin. Vi tog konsekvenserna och testade hela fem samtidigt.

Piiip! Ett SMS hemifrån tickar in på min mobil. ”Basso och Ulrich är borta! Det är rena blodbadet…” Jag har varit i Egypten ett par dagar. Hemma i Europa ska starten snart gå i årets Tour de France. Med avsikt har jag planerat färden till Röda Havet så att jag är på resa under den flacka första delen av Touren. Jag vill vara hemma för att få uppleva den andra delen i bergig terräng. Alla vi cykelentusiaster trodde ju att vi skulle få se Team CSC och Ivan Basso triumfera på Champs-Élysées. Som bekant gick det inte så. Dopingaffären ”Operation Puerto” löpte amok medan jag var bortrest. Nu var både Jørgen Leth och Basso ute ur leken! Jag hade enbart min egen Tour d’Egypt att koncentrera mig på…
Röda Havet utvecklas hela tiden som dykresemål. En av de dominerande trenderna på senare år är större och lyxigare safaribåtar. Deras aktionsradie har ökats. Speciellt den södra delen av egyptiska Röda Havet har blivit mycket lättare tillgänglig. Det finns direktflyg från Nordeuropa till Marsa Alam med några minuters transfer till Port Galib. Där ligger en hel flotta av safaribåtar och väntar.
Men – tänk om man föredrar landbaserad dykning? Och likafullt vill uppleva mera än vad som är möjligt under en eller två veckor på samma ställe? Då finns ett alternativ till. Man kan förflytta sig runt mellan flera resmål på samma resa. Egyptens förbättrade infrastruktur har nu gjort det enklare än förr. Vägarna har blivit bättre. Ringvägar är byggda runt Hurghada och Marsa Alam. Trafiken flyter smidigare. Det går en modern och (förhållandevis) pålitlig snabbfärja mellan Hurghada och Sharm el Sheikh. Restiden på färjan har minskat från 5-6 timmar till 90 minuter. Dessutom har många av de stora och väletablerade dykcentren filialer på flera ställen runt Röda Havet. Har ditt center ingen egen filial på platsen du ska till? Då har de säkert någon lokal samarbetspartner där. De kan troligen organisera transfer från sitt eget center till något annat.
Med hjälp från Niklas Funk på Colona Divers har jag planlagt en rundtur med start och mål på flygplatsen i Hurghada. Colona har egna centra i El Gouna, Hurghada och Sharm el Sheikh. Niklas blev avundsjuk på min expedition. Därför beslöt han att göra mig sällskap. Han är alltså min reskamrat på de fem etappmål vår Tour d’Egypt går till: Hurghada, Marsa Alam, El Gouna, Dahab och Sharm el Sheikh – i den ordningsföljden.

Egyptisk logik
I Hurghada har jag varit många gånger. Ändå lär jag mig aldrig att hitta rätt där. OK – jag kan utan större svårigheter orientera mig till fots i stadskärnan. Men jag blir alltid förbryllad och vilsen på vägen från hotellet till kajen där båtarna avgår. Egyptisk stadsplanering och trafikreglering är märkliga. Bussen måste oftast börja med att köra åtskilliga kilometer åt fel håll. Sedan hittar den ett ställe att vända 180 grader och köra tillbaka åt andra hållet. Som så ofta ger jag upp försöken att hänga med i svängarna. I stället...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GEOGRAFI  Republiken Egypten ligger i nordöstra delen av Afrika. Landet gränsar mot  Gazaremsan, Israel, Libyen och Sudan. Huvudstaden Kairo är Afrikas största stad med nästan 20 miljoner...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser