DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Packad – så fyller du bilen
Packad – så fyller du bilen
Packad – så fyller du bilen
En murbruksbalja rymmer lätt en utrustning och skyddar både dykprylarna och bilen.
Packad – så fyller du bilen
En magnetskylt gör det lätt temporärt märka upp bilen för att informera omgivningen om att du har gasflaskor i lastade.
Packad – så fyller du bilen
Kranarna i mjuk metall, förkromad mässing, gör att man vill skydda dem från all typ av åverkan. En plugg skyddar smuts att komma in och man undviker att skada gängerna under transport.
Packad – så fyller du bilen
En metallplugg med o-ring stoppar till och med ett lufttapp om kranvredet av en händelse öppnar sig vid packning eller lossning.

Packad

– så fyller du bilen

Text & Foto: Magnus Lundgren

Att dyka innebär i princip alltid att du packar ner din utrustning i en bil. Vid lokala dyk kör du antingen bil direkt till dykplatsen eller till en hamn där en båt väntar. Är du på väg utomlands åker du antingen bil innan du flyger eller när du kommit fram till resmålet. Vi bestämde oss därför att kolla hur man på säkraste sätt tar sig fram med dykprylar i bilen. Vilka regler och lager gäller och hur undviker du de dyraste misstagen.

Ett faktum är att dykutrustning sällan går sönder när man dyker med den. Det är istället på väg till eller på väg hem från dykplatsen som skadorna sker. Så det finns anledning att packa smart och framförallt packa säkert. Dykutrustning är dessutom ”livsuppehållande utrustning”. Det är inte bara regulatorer som räknas in i den kategorin utan även BCD’er, torrdräkter, datorer, dykflaskor och mycket mer därtill. Just utrustningens livsuppehållande funktioner gör att man måste hantera den varsamt och med stor respekt.
Så ett tips är att alltid packa din utrustning rätt så kommer du att öka säkerheten på vägen fram och tillbaka till ditt dyk men också under själva dyket. Och om inte säkerhetsaspekten känns motiverande nog så finns det pengar att spara genom att undvika skador och inställda dyk. Här kommer några utvalda och matnyttiga ”hands on” tips till er.

Äggen överst
Det mest elementära är hur man packar sina grejer. Man kan likna det vid att packa ner maten i papperspåsen i matbutiken. Juice och mjölk i botten och ömtåliga ägg högst upp. Packningstekniken skall undvika att saker och ting kläms, trycks eller får slag eller krosskador. Ni bör alltså använda samma teknik och ha flaskor, bly och annan tung utrustning längst ner i lastutrymmet och glöm inte bort att sprida vikten jämnt. Till exempel har man kanske viktbälten under framsätena om det ligger flera flaskor långt bak i bilen och så vidare.
Ett av de så kallade ”äggen” är torrdräkten. Om den läcker är det ett gissel. En anledning till läckage är när torrdräkten blir transport-punkterad. Torrdräkterna bör ligga maximalt skyddade, typ överst, i en separat torrdräktsväska. Var uppmärksam på vassa objekt. Jag hade själv ett par högtalare monterade i hatthyllan bak i bilen. Jag insåg alltför sent att de vassa piggarna på högtalarnas baksida utan problem punkterade min torrdräkt i neopren.

Baljor & backar
En universell packlösning som fungerar fantastiskt bra vid lokala dyk är murbruksbaljan. Den är lagom stor (cirka 60 cm x 40 cm x 30 cm) för en komplett utrustning och har bra hållbarhet. Genom murbruks-baljan står utrustningen skyddad under bilturen och man undviker att saltvatten hamnar i bagaget. I förlängningen slipper man rostangrepp och mögel under filtmattor där fukt verkar kunna stanna hur länge som helst. Efter ett dyk kan man utan omsvep lasta in blöt, nyligen dykt utrustning i murbruksbaljan och allt vattnet droppar ner i behållaren.
Ännu känsligare utrustning med dyr teknik (UV-kamera, videosystem eller dyra HID-lampor) kan lätt skadas vid lastning och lossning men även under färd med bil eller båt. Därför är en plastback med skumgummi i botten eller en plastbox med skumfyllning perfekt. Grejerna i plastbacken eller boxen ligger i skydd mot dinglande viktbälte och rullande flaskor. Speciellt så kallade vibrationsskador kan uppstå på elektronisk utrustning som ligger utan mjukt skydd....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser