DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Peter Eriksson – offshore dykare
Peter arbetade som brandman inom Räddningstjänsten när läste en artikel om en anläggningsdykare och blev nyfiken.
Peter Eriksson – offshore dykare
Som offshore-dykare får man inte ha något emot att resa jorden runt och samtidigt kunna tjäna över 100 000 kr i månaden.
Peter Eriksson – offshore dykare
Det är en fördel om man kan svetsa på land. Samtidigt måste man vara beredd på att arbetet under ytan ställer helt nya krav.

Peter Eriksson – offshore dykare

– Farliga uppdrag och fet lön

Text: Fredrik Isakson Foto: Peter Eriksson

Att vara offshore-dykare är ett tufft och ibland farligt arbete men med många fördelar. Du får åka till spännande exotiska platser och du får mycket bra betalt, 4 000-6 000 kronor om dagen är inte ovanligt. Faktum är att du får betalt från det att du lämnar din ytterdörr till dess du är tillbaka igen. Vad krävs då för att bli offshore dykare? Vi har pratat med Peter Eriksson som har flera år i branschen.

Mitt första tips till dig som blir nyfiken är att titta runt på nätet för att skapa dig en bild av vad arbetet består av. www.subseawork.com är en bra plats att börja på, börjar Peter Eriksson.
Marknaden är idag god och för den duktige finns det mycket jobb.
– Jag frilansar just nu men har så mycket jobb jag behöver. Många gånger får man jobben via kompisar eller kollegor som man arbetat med förut. De vet att man kan leverera, att man klarar av arbetet och då är de villiga att rekommendera dig på andra arbeten. Om man vill in i den här branschen är det alltså viktigt att skapa sig ett nätverk av kontakter. Det har jag gjort och det har visat sig fungera väldigt bra.

Räddningstjänsten
Peter Eriksson arbetade som brandman inom räddningstjänsten och hade inte en tanke på att bli dykare. En dag då han var ute och promenerade med sin flickvän började det regna och de sökte skydd från regnet. Eftersom de precis passerade en arbetsförmedling gick de in och tittade lite. I en hylla stod en pärm som Peter lite förstrött började bläddra i.
– På en sida var det en artikel om anläggningsdykare och jag blev nyfiken. Jag var inte dykare så jag var helt ny inför yrket men jag blev nyfiken genom det jag såg så dagen efter ringde jag arbetsförmedlingen och sa att jag ville omskola mig.
Han fick ett löfte om att det skulle vara möjligt att få gå en utbildning gratis. Det blev det inget med. Men tanken levde kvar. Till slut hittade Peter en utbildning i Norge på 16 veckor som han betalade själv. Utbildningen kostade 35 000 NOK.
– Idag finns det bättre sätt att få en bra utbildning. Det finns till exempel en KY-utbildning i Göteborg som skall vara riktigt bra.
Utbildningen Peter gick ger dock ingen specialisering, en specialisering eller en yrkeskunskap måste man ha för att få arbete.
– För att få kunskaper tog jag kontakt med Hydroweld UK som arbetar med certifierad undervattensvetsning på offshore-konstruktioner, fartyg och inspektion av dykarbeten. Mike Pett som äger företaget och jag fick bra kontakt. Det ena ledde till det andra och jag åkte över för att lära mig att svetsa under vattenytan.

Utbildning ger inte alltid arbete
Det är många som utbildar sig men det är inte alla som får arbete. Peter Eriksson hade tur. Eftersom Mike Pett gillade Peter gav han honom en chans. Han ringde honom när han hade ett arbete som han tyckte kunde passa som ett första undervattensjobb.
– Det var ett arbete utanför Bangkok, bolaget Mermaid Offshore Ltd var beställare. Jag hade tur, med på jobbet var ett antal riktigt duktiga dykare och certifierade...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser