DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Klubb i fokus – Kiruna SDK

Klubb i fokus

– Kiruna SDK

Text: Fredrik Pålsson, Bild: Roine Norström

I Kiruna SDK dyker man oftare i Norge än i Sverige. Det vill säga om man inte räknar de gånger medlemmarna umgås i klubblokalen eller ses i badhuset, och bassängen.

►  — Vi har en väldigt fin gemenskap i vår klubb. Vi träffas två gånger i veckan i vår trevliga klubblokal som ligger i källaren på badhuset. Där umgås vi och tar en fika en stund innan vår bassängtid börjar. Vissa simmar lite, andra dyker. Några sitter en stund i bastun. Våra regelbundna träffar är det som skapar gemenskapen och håller samman klubben, säger Mathilda Lennermo Selin.

Dykning i havet däremot, är synonymt med att resa till Norge. Klubben arrangerar vår- och höstläger som normalt genomförs på Lofoten. På vårlägret, som varar en vecka, deltar ofta halva klubben runt 25 personer. Medlemmarna brukar bo i stugor eller robuer, det vill säga hus på pålar vid vattenkanten, eller i tält. Luft fylls med bensindrivna kompressorer och torkning av utrustning fixas i stora bastutält när det inte finns annat att tillgå.

Dykningen är fantastisk med stora tareskogar, klart vatten och ett mycket rikt djurliv. Det finns gott om kattfisk och marulk, arter som de flesta svenska klubbar inte har i hemmavattnen. Överflödet av fisk innebär att man emellanåt jagar det havet bjuder och lagar gemensamma festmåltider. Klubbens medlemmar reser även ofta till Narvik, Harstad och Tromsö.

— Det finns såklart lokala dykplatser också, om man inte vill resa så långt. Då erbjuds dykning i älvar, sjöar eller vattenfyllda gruvhål. När isen ligger tjock kan man göra fina isdyk i de klara fjällsjöarna. Det är lite speciellt att det är mörkt och kallt under vinterhalvåret, men vi dyker ändå, berättar Mathilda.

Klubbens största utmaning just nu hänger samman med att hela staden håller på att flyttas. Badhuset ska rivas och ett nytt byggas.

— Den nuvarande lokalen har en mysig och fint inredd del där vi umgås och har trevligt. Det finns även goda förråds- och förvaringsutrymmen. Med det verkar inte som att klubben kommer få samma möjligheter till en ändamålsenlig klubblokal i det nya badhuset. Utan en bra samlingslokal finns det en oro att en av de viktiga hörnstenarna i klubben försvinner. Men det är några år dit, vi får se hur det går, resonerar Mathilda.

En stor del av medlemmarna är instruktörer och det utbildas en hel del. Vi kör minst en enstjärnig CMAS-kurs och oftast en eller flera fortsättningskurser varje år. På senare år har klubbens Children Diving-instruktörer utbildat en del unga medlemmar. Det finns en stor bredd med allt från de som dyker med Trimx, RB, till de som dyker enklare med öppet system och såklart då en del barn och ungdomar.  ♦

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Fakta om klubben Kiruna Sportdykarklubb

Grundades 1968 av Roine Norström som fortfarande är aktiv i klubben
Antal medlemmar 50-60
Gas...

Läs artikeln i DYK #66:

SOME images:
Klubb i fokus – Kiruna SDK, Klubb i fokus – Kiruna SDK, Klubb i fokus – Kiruna SDK
I klubben utbildas även yngre dykare. Just nu har vi fem aktiva children diving dykare. Här ser vi en av klubbens yngsta dykare, i materialrummet i klubblokalen.
, Klubb i fokus – Kiruna SDK
På vintern ges många möjligheter att göra isdyk, is finns det gott om här uppe.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser