DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Event  Event
UV-rugby – SM för juniorer
Felicia i nr 12 och Albin i nr 42, inför en av matcherna i JSM.

UV-rugby

– svenska mästerskapen för juniorer

Text: Lisa Berg, Foto: Ingvar Eliasson

Vi skulle mötas i maj 2020, men det senarelades till september 2020 och fick skjutas upp ytterligare en gång. Nu i september, ett och ett halvt år senare, är det äntligen dags. Det handlar om svenska mästerskapen i undervattensrugby för juniorer, i Trelleborgs badhus.

►  När jag öppnar dörren till badhuset slår den fuktiga, varma och klordoftande luften mot mig, och jag känner mig hemma. Alla minnen från de gånger då jag tävlat kommer tillbaka. Det är blåmärken, vänskap och massor av kärlek. Jag vet exakt varför jag är här, och jag vet också vad det är jag vill ge alla spelarna i vårt lag. Den speciella gemenskapen, spelglädjen och känslan av att få lyckas tillsammans med sitt lag.

Jag pratar med Felicia Johnson som spelat sitt första junior SM och Albin Berg som spelade sitt första JSM när han var 9 år gammal. I år fyller han 15 år, och både han och Felicia spelar med DK Bottenskraparna från Gotland. Albin uttrycker sig så här:
— JSM är något man ser fram emot. Det känns som om jag försvinner in i en bubbla när jag går in i badhuset. Att få se ett helt gäng som är intresserade av samma originella sport som jag själv gör mig så glad.

Felicia fyller på:
— Det var jättekul att äntligen få komma iväg och spela! Lagandan, känslan och att få spela tillsammans - det är det bästa med lagsport. I vår klubb är det stort fokus på hela laget. Det är så kul att spela med laget och möta nytt motstånd. Att äntligen få spela med de som man tidigare tränat med. De som varit jobbiga att möta på träningen är nu i mitt lag och det känns bra.

Både Felicia och Albin har utövat andra sporter tidigare, exempelvis dans och gymnastik. Båda har erfarenheten att det i bedömningssporter ofta fokuseras på det som görs fel.

Man bedöms inte efter det man gjort som är bra.
— I undervattensrugby är alla i laget viktiga och vi peppar varandra, säger Albin.

Hur kom du igång?
Lite nyfiket undrar jag, varför började ni med undervattensrugby?
— Jag var och tittade på en träning och fick frågan om jag skulle testa, men var inte intresserad. Därefter skickade en kompis en länk till ett prova-på-event. Sedan dess har jag varit med på alla träningstillfällen. Det är en annorlunda sport, och det är det som är coolt.

Ingen fattar ju vad man håller på med, det är en mäktig sport. Sedan är det häftigt att vi är ett blandat gäng med både tjejer och killar och i olika åldrar. I de andra sporterna jag utövade var vi alltid rena damlag. Det är roligare så här, och jag har aldrig ens reflekterat över att det skulle vara konstigt. Det känns som en styrka att spela med mixlag, säger Felicia.

För Albin var det lite annorlunda.
— Mina föräldrar spelar undervattensrugby så jag fick hänga med tidigt, men jag kunde inte spela för det var bara gubbar. För att jag skulle kunna testa fick vi starta ett juniorlag, och efter tre månader var vi fyra spelare som åkte på vårt första JSM. Vi spelade med spelare från andra klubbar, som vi inte hade träffat tidigare eller kände, det var lite galet.

Undervattensrugby är speciellt, med tanke på att det är en idrott som är så pass liten att de flesta känner varandra. Den som inte har ett lag får genast en inbjudan till ett...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #66:

SOME images:
UV-rugby – SM för juniorer, UV-rugby – SM för juniorer
Felicia i nr 12 och Albin i nr 42, inför en av matcherna i JSM.
, UV-rugby – SM för juniorer
Albin Berg på avbytarbänken under en av matcherna.
, UV-rugby – SM för juniorer
Ibland fastnar bollen och spelarna i en klunga. Då gäller det att med list och styrka kunna lirka ut bollen för att passa ner till en medspelare.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser