DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Portugal – Algarvekusten från Öst till Väst
Algarve är ett område med en mycket spännande sjöfartshistoria.
Portugal – Algarvekusten från Öst till Väst
Ringen längst bak på ett stort stockankare.
Portugal – Algarvekusten från Öst till Väst
Färggranna och nyfikna fiskar finns det gott om. Här en Rainbow Wrasse (Coris julis).
Portugal – Algarvekusten från Öst till Väst
Kring vraket efter Ipimar finns mycket fisk samt vackra anemoner.
Portugal – Algarvekusten från Öst till Väst
Staden Faro har en vacker arkitektur.
Portugal – Algarvekusten från Öst till Västt
Nakensnäckor finns det gott om längst Algarvekusten. Här två Hypselodoris cantabrica.
Portugal – Algarvekusten från Öst till Väst
Hög fart och RIB är det vanligaste sättet att förflytta sig mellan dykplatserna.
Portugal – Algarvekusten från Öst till Väst
Kusten är storslagen och dramatisk. Inte undra på att många väljer att segla i område
Portugal – Algarvekusten från Öst till Väst
Detta är tacksamma vatten att dyka i för den som fotograferar.
Portugal – Algarvekusten från Öst till Väst
Den 15 cm långa Red Blenny (Parablennius ruber) finns bara i vatten runt Portugal.

Portugal

– Algarvekusten från Öst till Väst

Av Mattias Sellin
Algarve är mest känt för sol, bad och magnifika golfbanor. Men över 200 km kuststräcka och en intressant marinarkeologisk historia borde ge goda förutsättningar till bra dykning. Al-Gharb var det namn araberna valde att beskriva Algarve med. Ordet betyder ”The West” och det var från just detta område som Prince Henry the Navigator avseglade när han började utforska nya delar av världen i början av 1400-talet. Följ med DYK på en solstänkt dykresa bland imponerande makroliv samt medeltida ankare och kanoner.

Algarve har en mycket vacker kuststräcka. Kusten består av ljuvligt guldfärgade sandstränder och dramatiska sandstensklippor som stupar rakt ner i havet. Hela scenariot blir än mer imponerande när stränderna och klipporna kombineras till små gömda avskilda stränder insprängda bland de röda klipporna.
Faro är Algarves huvudstad och det ställe som de flesta turister landar på när man besöker området. Stadens historia är fascinerande och sträcker sig till tiden långt innan romarriket. Då hade staden namnet Ossónoba och var en av de viktigaste bosättningarna i södra Portugal. Nationalparken Ria Formosa strax utanför stadens väggar kan bedåra den mest kräsna globetrottern. Naturscenerna är helt sagolika. Området består av labyrinter med öar, sanddynor, våtmarker, laguner och ljuvliga stränder. Om Faro är landningsplats för oss turister så är Ria Formosa landningsplats för en stor mängd flyttfåglar under hösten och vårens vandringar över världen. Det går frekvent att se arter som flamingo, tranor och strandskator. Dykningen utanför Faro är likaså den mycket fascinerande. Under ytan är Ria Formosa välkänt för sina sjöhästar och erbjuder bland den högsta densiteten av sjöhästar som uppmätts. Därför har det här bedrivits ett forskningsprojekt kring dessa vackra varelser som bland annat resulterat i filmen ”Cavalos Do Mar”.
Tyvärr så får vi aldrig möjligheten att bekräfta detta själva. Högsommarens kraftiga båttrafik inne i Ria Formosa kan under denna del av året innebära stor fara för oss dykare. Vi bestämmer oss för att fokusera på vrak och hoppas på att få se sjöhästarna en annan gång. Stålbåten Ipimar och resterna av flygplanet B-24 Liberator ligger snabbt tillgängliga utanför Faro. Just dessa två vrak blir det första vi besöker här längst Algarvekusten.

Ipimar och B-24 Liberator
Ipimar sänktes 1995 av det portugisiska fiskundersökningsinstitutet. Idag vilar hon på 22-29 meters djup och med ca 45 graders slagsida. Vraket ligger på en ljus sandbotten vilket skapar en illusion av att dyket är mycket grundare än vad det egentligen är. Ipimar är utvändigt helt intakt i skrovet. Invändigt är alla interiörerna bortplockade, detta gjordes innan hon sänktes ur säkerhetssynpunkt. Personligen så föredrar jag att dyka på vrak som har en förlisningshistoria och inte är rensad på interiörer. Trots detta finner jag Ipimar både vacker och intressant. Utsidan av henne är klädd med hornkoraller och anemonerna i alla dess härliga färger. När jag simmar runt styrhytten möts jag av ett stort stim av skäggtorsk och brax och väl inne i vraket så stöter jag på en fritt simmande havsål. För mig är vrakets djurliv och skönhet mer tilltalande än dess historia. På väg upp från vraket så slår det mig plötsligt hur mycket jag fryser. Vattnen kring Algarve är kallare än jag tänkt mig och min 5mm våtdräkt är alldeles för tunn.
Skeppsvrak i all ära, men ges det en chans att dyka på flygplan...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser