DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Profilen – Morten Bjørn Larsen

Profilen – Morten Bjørn Larsen

Morten Bjørn Larsen

Bilderna berättar en historia

Text & Foto: Morten Bjørn Larsen

Jag är 44 år och arbetar till vardags som murare. Jag tog mitt PADI open water-certifikat 2002 på Phi Phi-öarna utanför Thailands västra kust. Det var precis i början av en sju månader lång jorden runt-resa med min flickvän Maria. Maria, som är ett riktigt vattendjur och före detta elitsimmare, hade alltid velat ta dykcertifikat.

►  Jag var själv lite skeptisk, för jag trodde att ett dykcertifikat var någon nybörjargrej, men när jag såg hur många dykcenter det fanns på Phi Phi, och alla glada dykare som dagligen kom tillbaka med dykbåtarna, tänkte jag ge det hela en chans. När jag bröt ytan efter vårt första dyk bubblade jag bokstavligen av adrenalin och jublade över den fantastiska världen under ytan som nu öppnat sig. 

Sedan dyket på Phi Phi har jag inte kunnat få nog med bottentid. Resten av jorden runt- resan och de följande fem åren handlade om hur mycket tid och pengar jag hade möjlighet att spendera på dykning. 2007 åkte Maria och jag på smekmånad till Truk Lagoon och Palau. Vi hade fått en Sea & Sea kompaktkamera med en liten extern blixt i bröllopspresent av mina föräldrar, så vi kunde ta bilder av allt vi såg under vattnet. Jag kunde ingenting om fotografering innan vi fick den kameran, men det väckte ett nytt intresse som jag inte kunde släppa. Året därpå köpte jag ett begagnat DSLR-kamerasystem och åkte iväg på en workshop med Alex Mustard i Röda havet. Den resan gav mig inte bara nya tekniska kunskaper, utan var också en stor inspiration för att börja tänka mer på komposition och få bilderna att berätta en historia.

Samtidigt började Maria att fridyka väldigt mycket, så jag följde med henne och resten av fridykarlandslaget på resor som deras fotograf. Jag började då även skriva en del artiklar för DYK och andra dyktidningar. Detta har jag sedan utvecklat, och i dagsläget har jag regelbunden kontakt med några av de största dyktidningarna i Europa, som jag också skriver för. Jag har också hållit fotokurser för Kingfish, både här hemma och på resor.

Förutom att skriva artiklar, deltar jag också i olika UV-fototävlingar. Bilder som är lämpliga för tävlingar är oftast något helt annat än de bilder jag fotar för artiklar för att berätta en historia. Tävlingsbilder är i mina ögon mer konstnärliga, och helt klart något jag vill fortsätta att utveckla för att bli bättre i framtiden. Jag har haft några vinnande foton i tävlingar här hemma, och även varit med i finalrundan på några av de större UV-fototävlingarna. I tävlingen Under Water Photographer of the year 2015 lyckades jag knipa en 3:e plats i vidvinkel-kategorin, vilket helt klart var en höjdpunkt!

Ett par gånger har jag rest med Casper Tybjerg till Röda havet för att ta bilder för HEPCA, en organisation som arbetar för att bevara och skydda livet i och runt Röda havet. Den typen av arbete för att vårda våra fantastiska, men också hotade världshav, hoppas jag kunna ägna mig mer åt i framtiden. ♦

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #53:

SOME images:
Profilen – Morten Bjørn Larsen, Profilen – Morten Bjørn Larsen

Profilen – Morten Bjørn Larsen

, Profilen – Morten Bjørn Larsen
Profilen – Morten Bjørn Larsen
, Profilen – Morten Bjørn Larsen

Jag kunde ingenting om fotografering innan vi fick den kameran, men det väckte ett nytt intresse som jag inte kunde släppa.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser