DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Sverige  Sverige
Fotoveckan – Smögen 2023
Niklas Nilssons vinnarbild i “Blandljus etablerad” som slutligen belönades med Masterpriset.

Fotoveckan

– Smögen 2023

Text och landbilder: Stefan Beskow

Fotoveckan hölls för tredje gången vecka 29 i Smögen, och precis som tidigare på Smögen Dyk & Upplevelse.

►  Intresset för veckan har hela tiden ökat och i årets upplaga var det hela 82 fotografer som anmälde sig till veckan! De som slutligen valde att lämna in bilder blev några färre, och det slutade på 72. Något som är väldigt glädjande är att det finns många oetablerade fotografer som vågar ta steget att skicka in bilder till en tävling, och att de sedan får mersmak. Stämningen fotograferna emellan är mycket hjärtlig och det delas ut tips. Fotografer hjälper dessutom varandra för att ta bättre bilder, vilket gör att tillställningen blir mycket trevlig.

Vädret
De två senaste åren har bjudit på fantastiskt väder. Denna tradition höll dock inte i sig i år. Veckan började regnigt, och det blåste friskt hela veckan. Detta medförde att antalet dykplatser begränsades, men trots det var det många riktigt bra bilder som slutligen lämnades in.

Etablerad och Oetablerad
Årets tävling hade en Oetablerad klass och en Etablerad klass. I varje klass fanns det tre kategorier att tävla i: viken, blandljus och djur. Utöver det tilldelades det två masterpris. Ett masterpris i Oetablerad klass och ett i Etablerade klass. Dessa tilldelades Madeleine Karlsson i Oetablerad klass och Niklas Nilsson i Etablerad klass. I båda fallen baserades detta på att de vunnit två av kategorierna med sina bilder, och på så sätt visat att de varit värdiga vinnare. De fick möjlighet att välja först bland priserna på det mycket väl tilltagna prisbordet, där värdet totalt uppgick till närmare 300 000 kr! Här fanns torrdräkter, dykresor, regulatorer, dykdatorer, ja i princip allt som hör dykning till och mer därtill.

Ulika tävlinger
Förutom den ”stora tävlingen” anordnades två mindre fototävlingar i samband med arrangemanget. Oxygene dykcenter tillsammans med Scubapro hade en tävling som riktade sig till oetablerade fotografer, där man fick låna ett hus till mobilkameran. Dessutom hade Smögenbryggarn en tävling som handlade om att fotografera tång (som används i deras ölproduktion).

Nöjda deltagare
Arrangemanget avslutades på lördagen med en mycket välbesökt prisutdelning. Dessutom hade flera av sponsorerna ställt ut sina produkter, och det fanns möjlighet att prata om deras produkter. Hos en del var det även möjligt att få testa produkterna. På det hela taget var veckan mycket lyckad, och trots att vädret inte var på topp var det många nöjda deltagare som lämnade Smögen i slutet av veckan.  ♦

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resultat Smögen dyks fototävling 2023 
Kategori Viken Oetablerad
1. Madeleine Karlsson
2. Rebecca Frödén
3. Maria Lindquist
4. Niklas Andersson
...

Fakta

Fakta - Fotoveckan

Huvudsponsorer
Waterproof och Ursuit

Jury
Stefan Beskow
Klas Malmberg
Mattias Vendlegård
Lena...

Läs artikeln i DYK #77:

SOME images:
Fotoveckan – Smögen 2023, Fotoveckan – Smögen 2023
Niklas Nilssons vinnarbild i “Blandljus etablerad” som slutligen belönades med Masterpriset.
, Fotoveckan – Smögen 2023
Fredrik Blomquist bild i “Blandljus etablerad” som gav honom en andraplacering.
, Fotoveckan – Smögen 2023
Första priset i “Djur etablerad” tilldelades Andreas Kron för denna bild.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser