DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
René B. Andersen - oljeman på djupt vatten
René B. Andersen - oljeman på djupt vatten
René B. Andersen - oljeman på djupt vatten
BILD: DJUPHAVSRÄKA PLATS: Hällebäck, Lysekil, Sverige. KAMERA: Nikon D-7000 i Hugyfot-hus, Nikon 100 mm med Macromate diopter. EXPONERING: 1/200sek, f29 BLIXT: Två Ikelite DS-160 KOMMENTAR: Jag dök med min revo-rebeather för att leta efter trollhummer då jag mötte ett par djuphavsräkor på 38 meter. När jag fortsatte ner till 50 meter och de flesta var lugna och stilla så jag lyckades ta den här närbilden.
René B. Andersen - oljeman på djupt vatten
BILD: Manet PLATS: Elphinstone Reef, Marsa Alam, Egypten. KAMERA: Canon G7 i Ikelite-hus. EXPONERING: 1/150sek, f4 BLIXT: BLITZ En Inon D-2000 KOMMENTAR: Bilden togs medan vi låg på säkerhetsstopp efter ett dyk på Elphinstone. Den vann publikpriset på Copenhagen Dive Shows fototävling 2009. Det var den bilden som gjorde att jag köpte en systemkamera.
René B. Andersen - oljeman på djupt vatten
BILD: PYGMESJÖHÄST PLATS: Lembeh Strait, Sulawesi KAMERA: Nikon D-7000 i Hugyfot-hus, Nikon 100 mm med Macromate diopter. EXPONERING: 1/160sek, f29 BLIXT: Två Ikelite DS-160 KOMMENTA:; Jag har alltid velat ta en bra bild av en pygmésjöhäst och jag skyndade mig att fånga den här innan sjöhästen vände bort huvudet igen.
René B. Andersen - oljeman på djupt vatten
BILD: Skeleton schrimp PLATS: Lembeh Strait, Sulawesi KAMERA: Nikon D-7000 i Hugyfot-hus, Nikon 100 mm med Macromate diopter EXPONERING 1/100ssek, f32 BLIXT: Två Ikelite DS-160 KOMMENTAR: De här räkorna verkade inte riktigt vara överens. De kom upp och slogs flera gånger medan jag plåtade. Dessvärre var de så små att det var svårt att få dem 100 procent skarpa. Men jag tycker jag lyckades någorlunda med tanke på deras litenhet.
René B. Andersen - oljeman på djupt vatten
BILD: SJÖKO PLATS: Abu Dabab, Marsa Alam, Egypten KAMERA: Canon G7 I Ikelite-hus och Inon vidvinkeladpater EXPONERING: 1/250sek, f4 BLIXT: En Inon D-2000 KOMMENTAR: Jag hade precis tagit ett par provbilder när sjökon betade då den reste sig upp. Jag hann bara ta denna enda bild innan sjökon simmade iväg. Att döma av reaktionen hos dykaren till höger blev han också överraskad.
René B. Andersen - oljeman på djupt vatten
BILD: SJÖSTJÄRNELARVER PLATS: Hoplandskajen, Austrheim, Norge KAMERA: Nikon D-90 i Hugyfot-hus, Nikon 60 mm EXPONERING: 1/160sek, f20 BLIXT: Två Ikelite DS-160 KOMMENTAR: När sjöstjärnorna är små lever de som larver nära vattenytan fram till de blir stora nog att leva på bottnen. I januari vimlar det av de här små djuren på grunt vatten och ner till fem meter. Bilden vann förstapris i makro på Copenhagen Dive Shows fototävling 2011.
René B. Andersen - oljeman på djupt vatten
BILD: SOLVANG PLATS: Gulen, Sognefjorden, Norge KAMERA: Nikon D-90 i Hugyfot-hus, Tokina 10-17 mm EXPONERING: 1/15sek, f3,5 BLIXT: Två Ikelite DS-160 KOMMENTAR: Tyvärr var sikten inte så bra som jag upplevt tidigare under det året jag bodde däruppe. Bilden vann andrapris på Copenhagen Dive Shows fototävling 2011.

René B. Andersen

- oljeman på djupt vatten

René B Andersen är 37 år och bor i Kalundborg på Västsjälland, där han tillvardags arbetar på Statoils oljeraffinaderi. Det är ett arbete som gett honom möjlighet att av och till bo på olika håll, i till exempel Mongstad i Norge under 2009. Här bodde han bara 30 minuter från Gulen vid Sognefjorden som ju är känt för riktigt bra vrakdykning. Det var då han köpte sin systemkamera. Dyken i Norge var en perfekt chans att samla kunskap och erfarenhet med kameran under vattnet.

– Jag började dyka 2000 och har sedan gått flera kurser och så smått börjat dyka tekniskt, vilket också innebar att jag 2010 skaffade en rebreather, berättar René. Med den kan jag dyka djupare och få längre bottentider vilket ger möjlighet till att fotografera motiv som folk normalt inte tar bilder på. 

– Jag har också köpt ett stativ som gör det möjligt att använda långa slutartider i dåliga ljusförhållanden. Då kan jag också använda mig själv som modell. Jag dyker mestadels solo då kamera och dykkamrat inte är så kompatibla när jag använder 20-30 minuter på ett motiv.

René började fotografera under vattnet 2004 och har sedan dess använt olika kompaktkameror till han bytte till en Nikon D90 systemkamera. Men nu i år, när Nikon presenterade sin D7000 med mycket högre ljuskänslighet, bytte han till den.

– Norge är nog ett av mina favoritområden. Det är där jag har upplevt den bästa sikten. Men jag funderar också på att åka till Åland igen. Med min rebreather och min nya kamera ser jag intressanta möjligheter. Annars ska jag också försöka ta bilder på danska vrak, det är inte något man ser så ofta.

Se mer på Renés hemsida www.uvgalleri.dk

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser