DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Portfolio  Portfolio
Rene Lipmann – söker i sjöar
Rene Lipmann
Rene Lipmann – söker i sjöar
Titel Damselfly Plats Vinkeveense Plassen, Holland Kamera Nikon F-801s Objektiv Sigma 18mm Exponering 1/125sek, f9, ISO100 Blixt Ingen Kommentar Denna trollslända landade på en vattenväxt och som den sedan gick ner under. Honan lägger sina ägg bland vattenväxter. Deras larver är vattenlevande.
Rene Lipmann – söker i sjöar
Titel To swim Plats Naardermeer, Holland Kamera Nikon F-801s Objektiv Sigma 18mm Exponering 1/125sek, f11, ISO100 Blixt Ingen Kommentar Snokar är duktiga simmare och hittas ofta i närheten av sötvatten. Jag letade under flera dagar och tidigt på morgonen gav det resultat. Efter att ha solbadat ett tag gled ormen ner i vattnet för att söka efter byten som fisk och padda.
Rene Lipmann – söker i sjöar
Titel Breeding season Plats Naardermeer, Holland Kamera Nikon F-801s Objektiv Sigma 24mm makro Exponering 1/60sek, f11, ISO200 Blixt Ingen Kommentar Vuxna vattensalamandrar brukar vakna ur sin vinterdvala på land, någon gång mellan februari och maj. De beger sig då till platser med sötvatten för att para sig. Honan börjar med att lägga sina ägg individuellt, vanligtvis under vattenlevande växter, med en hastighet av 7 till 12 ägg per dag.
Rene Lipmann – söker i sjöar
Titel Summer in Holland Plats Armenland van Ruwiel, Holland Kamera Nikon F-801s Objektiv Sigma 24mm makro Exponering 1/125sek, f11, ISO100 Blixt Ingen Kommentar Den här fotoidén hade jag gått och burit på under flera år, att få ett groddjurs båda världar att flyta samman – mark och vatten. Jag har ägnat många timmar och långa dagar i vattnet utan resultat. Denna groda blev skrämd av en parkvårdare och råkade hoppa i vattnet just framför min kamera. Skönt med lite tur efter att ha tillbringat så många timmar i vattnet.
Rene Lipmann – söker i sjöar
Titel Millennium Plats Botshol, Holland Kamera Nikon F-801s Objektiv Sigma 18mm Exponering 1/125sek, f11, ISO100 Blixt Ingen Kommentar Jag ville göra något speciellt på vid millennieskiftet 31-12-1999. Det låg ett tunt istäcke denna frostiga, soliga dag. Jag gick ner under isen och andades ut, väntade tre sekunder och sedan tog jag bilden.
Rene Lipmann – söker i sjöar
Titel Born to be wild Plats Lay Bay, Bonaire Kamera Nikon D200 Objektiv Nikkor 10.5mm Exponering 1/125sek, f16, ISO100 Blixt Ingen Kommentar Jag var på en reportageresa och strax innan vi skulle lämna ön Bonaire gjorde vi en ridutflykt. Den här hästen älskar att leka i vattnet och Ramona fick honom att hoppa.
Rene Lipmann – söker i sjöar
Titel Amplexus Plats Achterbos, Holland Kamera Nikon F-801s Objektiv Sigma 24mm Makro Exponering 1/60sek, f8, ISO100 Blixt Ingen Kommentar Varje år vet jag exakt när den vanliga paddan (Bufo bufo) äntrar dammar och andra lugna vatten för att lägga sina ägg. Bilar kör över dem och jag hittade många platta paddor på vägen. Detta par hade tur.

Rene Lipmann

– söker i sjöar

Av Rene Lipmann

 Redan när René var tio år gammal gjorde han sitt första dyk. Hans farbror hängde en liten flaska på ryggen, satte en regulator i munnen på honom och kastade i honom, utan fenor, i en sjö i hemlandet Holland.
– Jag minns fortfarande det hela mycket väl. Sikten var dålig och vattnet sipprade in i min mask. Men vilket underbart gyllene ljus! Och fisken som nyfiket simmade omkring mig. Vilken mystisk värld! För varje meter jag simmade upptäckte jag nya saker, minns René.
När René var 17 år gammal besökte han en dykklubb i Amsterdam och det var då hans karriär började på allvar. Flera år senare, 1999, köpte han ett Subal-hölje till sin Nikon F-801 och dagen efter bröt han armen!
– Vädret var perfekt, men jag kunde inte dyka. Så frustrerande! Efter en vecka packade jag in min arm i plast och hoppade i sjön så att jag kunde göra mitt första fotodyk – med snorkel.
Tre dagar senare fick han tillbaka bilderna från fotoaffären. De såg fantastiska ut, så René beslutade sig för att skicka dem till en fototävling. Han vann...
– Jag gillar att överraska folk med mina bilder som är tagna i sötvatten, oftast vid snorkling. Jag försöker föra upp undervattensvärlden till ytan.
För fem år sedan tog René Lipmann över rollen som chefredaktör på den nederländska dyktidningen Duiken, vilket ger honom möjlighet att resa och dyka över hela världen, men det är särskilt kalla vatten som lockar honom.
– Jag har varit på syd- och nordpolen och dykt med leopardsälar och vitvalar. Jag föredrar ställen som Ryssland, Norge, Island, Irland, Cornwall och Skottland. I framtiden hoppas jag att mitt arbete kommer att bidra till att bevara den marina världen och dess skönhet.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser